Digtale suksesshistorier

En av disse er årets beste IT-prosjekt

Tjenester for innbyggere preger årets kandidater til digitaliseringsprisen.

En av disse er årets beste IT-prosjekt
(Bilde: Harald Brombach, Husbanken og Udir)

Tjenester for innbyggere preger årets kandidater til digitaliseringsprisen.

IKT og digitalisering av samfunnet er hett tema for tiden. Nytt er at begrep tidligere forbeholdt bransjen var med å prege NHOs årskonferanse i januar.

Dette går også helt til topps i regjeringen. Statsminister Erna Solberg ga helt nylig uttrykk for at det er viktig å satse på IKT. Samtidig er hun bekymret for at Norge ligger bak en del andre land.

Viser fram suksessene

Med økt satsing er det naturlig å synliggjøre eksemplene på vellykkede IT-prosjekter i offentlig sektor. Det skjer under Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) sin Digitaliseringskonferanse neste måned.

Difi skal igjen kåre årets digitale suksesshistore, og nå er de tre finalistene plukket ut.

Det fremtidsrettede Deichmanske bibliotek på Tøyen i Oslo med et utlånssystem utviklet av tenåringer er én av disse. Her kan du lese vår reportasje fra nyåpnede Biblio Tøyen.

Husbanken og kommunenes nettjeneste for søknad til startlån er også funnet verdig en plass blant finalistene.

Det er også Utdanningsdirektoratets nye eksamen.udir.no, som er en felles digital eksamenstjeneste for stat, fylkeskommune og kommune i grunnskole og videregående opplæring.

Offentlig sektor, leverandører og brukere har selv nominert løsningene.

– Flertallet er løsninger av typen «innbygger som søker om en offentlig tjeneste». Vi ser at stadig flere gjenbruker informasjon fra andre offentlige etater, slik at innbyggere slipper å registrere samme informasjon flere ganger, sier fagdirektør Ellen Strålberg i Difi i en uttalelse sendt til digi.no.

Husbankens søketjeneste for startlån er et eksempel på dette. Nav og Statens vegvesen får også gode skussmål for sine innbyggertjenester fra direktoratet.

Strålberg er fornøyd med en økning i antall nominasjoner. Juryen har vurdert i alt 22 innkomne forslag. Det er seks flere enn i fjor, da A-ordningen tok en solid seier.

Hvem som vinner årets pris blir avgjort av deltakerne på Digitaliseringskonferansen den 9. juni.

Til toppen