En av tre har ikke betalt for Windows

Danskene bruker ulisensiert Windows i stor stil, og nordmenn er ikke bedre.

Danskene bruker ulisensiert Windows i stor stil, og nordmenn er ikke bedre.

Av 600 000 danske Windows-brukere som har vært inne for å oppdatere seg på Microsofts hjemmeside de siste fem måneder, har en tredel av dem en ulovlig versjon installert, skriver danske Comon.

200 000 Windows brukere har dermed fått tilbakemelding fra Microsoft om at lisensen ikke er gyldig, og at de derfor ikke kan oppgradere. De ulovlige brukerne er stort sett fra det private og fra små virksomheter.

- Det er ingen grunn til å tro at forholdene er bedre i Norge, sier BSA-sjefen Eilert Hanoa.

BSA er organisasjonen for programvareprodusenter, og Hanoa bekrefter at utbredelsen av ulisensiert programvare er i tråd med de tallene BSA har sett i Norge over flere år.

- Tallet er ikke overraskende, men det er likevel trist å se den store utbredelsen av feilaktig bruk på ulisensiert programvare, sier Hanoa.

Han gleder seg likevel over en svak forbedring med noen få prosent færre lisenstyver de siste årene.

Hanoa mener brukerne så smått begynner å se verdien av å ha en lovlig lisens ettersom de ikke har anledning til å oppgradere andre tilleggstjenester med en ulisensiert versjon. I tillegg tror han den strenge strafferammen på tre års fengsel for bedriftseiere som aktivt sprer ut programvaren, kan stoppe piratjegerne.

Det er ikke mange straffereaksjoner som har skjedd i Norge, men for snaue to år siden ble to Oslo-menn, 28 og 29 år gamle, dømt til historisk strenge straffer.

Guttene var medlemmer av det såkalte Drink or die-nettverket fra USA, og delte ut mengder programvare fra hver sin FTP-server.

Dommen ble på 120 dagers betinget fengsel. I tillegg måtte guttene betale en erstatning på 120.000 kroner til programvareprodusentene, pluss saksomkostninger på 25.000 kroner.

Til toppen