En bærbar PC for jakkelommen

Flere selskaper vil i løpet av 2004 tilby fullverdige PC-er i miniformat.

Flere selskaper vil i løpet av 2004 tilby fullverdige PC-er i miniformat.

digi.no skrev for en drøy måned siden om Vulcan FlipStart, en Windows-basert PC som er liten og lett nok til å putte i en lomme, samtidig som den har ressurser nok til å kjøre Windows XP som operativsystem.

Vulcan er dog ikke er det eneste selskapet med planer om å tilby en slik maskin i år. Et annet selskap er OQO, som til høsten skal begynne å selge det selskapet kaller en uPC (Ultra Personal Computer).

uPC-en vil være utstyrt med en 1 GHz Crusoe TM5800-prosessor fra Transmeta, 256 MB DDR-minne, 20 GB harddisk og 5 tommers skjerm med oppløsning på 800 x 600 punkter. Skjermen skal også være egnet for utendørsbruk. Hele enheten veier omtrent 400 gram og måler 12,4 x 8,6 x 2,3 cm.

uPC-en støtter Bluetooth og trådløst nettverk (802.11b) og er utstyrt med kontakter for USB 1.1 og Firewire. I tillegg til tastaturet og den innebygde musløsningen, kan brukeren benytte en digital penn for å styre maskinen.

Ved hjelp av en dokkstasjon kan uPC-en gis 3D-akselerert grafikk til en ekstern skjerm med oppløsning på 1280 x 1024 punkter. Dokkstasjonen skal også inneholde Ethernet-adapter, strømforsyning og flere USB- og Firewire-kontakter.

Maskinen vil etter alt å dømme leveres med Windows XP som operativsystem. Forventet batterilevetid avhenger av bruken, men oppgis til mellom to og seks timer.

OQO lover at uPC skal bli allment tilgjengelig i andre kvartal i år, men har utsatt lanseringen flere ganger tidligere.

Til toppen