FORBRUKERTEKNOLOGI

En Chumby for enhver anledning

Har du PC, mobil og en 40 tommers flat-TV? Da gjenstår bare en 3,5 tommers Chumby.

Chumby med MySpace-widget
Chumby med MySpace-widget
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mai 2008 - 14:41

Det fleste ikke-teknologer forbinder Internett med noe man har tilgang til via PC-en. Litt mer avanserte brukere benytter kanskje også mobiltelefonen til å lese nyheter eller å overføre bilder til ulike tjenester. Men de færreste har andre typer enheter koblet til nettet.

Men i mange tilfeller kan det være praktisk å ha tilgang til ulike tjenester og informasjon uten først å måtte sette seg med PC-en. Hva med å få presentert værmeldingen på en skjerm på klokkeradioen så snart du slår opp øynene om morgenen? Eller å få middagstid på en skjerm når du står ved kjøkkenbenken? Eller å kunne se TV-programmet på en egen skjerm plassert i nærheten av godstolen på stua?

Chumby, en enhet laget av amerikanske Chumby Industries, er en enhet som kan brukes til alt dette og mye mer, samtidig som at det skal være svært enkel å bruke. Du kan også ha en på skrivebordet, slik at du slipper å skifte skjermbilde på PC-en for å se bilder fra webkameraet, fotografier eller de siste nyhetsoverskriftene, for å nevne noe.

Det som skiller Chumby fra mange andre små dingser, er at den er basert på et helt åpen operativsystem, nemlig Linux, og at produsenten oppfordrer brukerne og andre til å lage programvare, eller widgets, til enheten. Det er blitt opprettet et eget fellesskap for Chumby-brukerne, og til nå er det blitt laget over 600 forskjellige widgets. En oversikt finnes her.

En rekke nettsteder har laget egne widgets for Chumby. Blant annet er det mulig for MySpace-brukere å holde kontakten med andre MySpace-brukere gjennom en widget. Med den skal man kunne se og respondere på andre brukeres bilder, venneforspørsler, blogger og meldinger.

Chumby med MySpace-widget
Chumby med MySpace-widget

Selve enheten er utstyrt med en 3,5 tommers berøringsfølsom skjerm med oppløsning på 320 x 240 piksler. Den er utstyrt med 350 MHz ARM-prosessor, 64 megabytes flashminne for operativsystemet og 64 megabytes med RAM.

Chumbyen har et treaksers akselerometer og klemmesensor, tre USB-porter og WLAN-adapter, samt mikrofon og høyttaler. Den kommer i flere farger og er kledd med mykt skinn.

Det som trekker litt ned, er at Chumby kanskje er litt dyr for mange. Den koster 180 dollar, drøyt 900 kroner selv med dagens kurs. Men samtidig er det mange som bruker langt mer penger på leketøy med langt mer begrensede muligheter.

En annen ting er det at Chumby foreløpig bare er tilgjengelig i USA.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.