En dag i en daytraders liv

Når klokken er 09:30 i New York, kobler 80.000 daytradere seg til Internett og sitter som limt til skjermen. Klamme hender, en stadig pendel mellom grådighet og frykt, kaldblodighet og angst er en del av hverdagen.

Når klokken er 09:30 i New York, kobler 80.000 daytradere seg til Internett og sitter som limt til skjermen. Klamme hender, en stadig pendel mellom grådighet og frykt, kaldblodighet og angst er en del av hverdagen.

Daytraderen Tom Bounnharaj (28) kommer på jobben klokka 08:00 lokal tid Chicago. Etter en rask surferunde på Internett og en rask "pep-talk" med noen av sine kolleger i trading-lokalet, er han klar for å sette i gang klokken 08:30 Chicago-tid. Da åpner Wall Street, og mye informasjon oppsamlet fra natten skal diskonteres i aksjekursene.

- De første to timene, og spesielt den første halvtimen, er den tiden da det virkelig gjelder å følge med, sier Bounharaj til digitoday.no.

- Den første halvtimen må du være iskald og aggressiv. Her nytter det ikke å sette seg ned å tenke og evaluere sjansene dine. Du må reagere lynkjapt, gjerne på intuisjon, og dette er ganske krevende. Ofte har du bare noen sekunder på å reagere og det er for sent hvis du nøler. Det er forholdsvis intenst for du må følge med hele tiden.

Etter de to første timene faller ofte markedet til ro.

- Mange drar til lunsj og mye likviditet forsvinner fra markedet. Da tar jeg meg en kopp kaffe og prater med andre tradere og oppsummerer første halvdel av dagen. Kun ved å evaluere meg selv kan jeg bli bedre. To timer før stengetid, klokka 13:00 lokal tid, skjerper jeg igjen sansene for å avslutte dagen. På slutten av dagen er det igjen større kurssvingninger. Etter at tradingdagen er over klokka 15.00 føler jeg meg mørbanket.

Det har gått bra for Bounnharaj de siste månedene og han har bevilget seg noen ekstra fridager innimellom. Han er selv sin egen sjef og vil ikke presse seg.

- De dagene det går rett vest, og det hender fra tid til annen, går jeg hjem tidlig.

- Det nytter ikke å hisse seg opp, du må alltid være å i psykisk balanse. Du blir straffet knallhardt av markedet dersom du skal prøve å ta igjen det tapte. Er jeg i ulage, pakker jeg kofferten og tar en dag ferie. Noen få dager har jeg tapt store beløp, og da er den beste medisin å ta en dag ferie for å få det ut av kroppen.

På den andre siden av jordkloden står Steinar Larsson opp klokka 11:00 norsk tid.

Den eneste fritiden Larsson har er timene før han drar på jobb klokka 14:00. Oslo-gutten er markedskommentator for Aksjeforum.com, søstertjenesten til digitoday.no, og starter med å skrive en kommentar før åpning.

Men daytrading er hans hovedbeskjeftigelse.

Klokka 15:00 er det full konsentrasjon til markedet i New York åpner klokka 15:30. En gjennomgang av gårsdagens handler, kontroll av tradingkonto og et par telefoner til kolleger i USA for å diskutere dagens åpning, og Larsson er klar for nok en intens tradingdag.

- Det hele er meget intenst den første timen, men det er et skikkelig adrenalinkick. Jeg har langtfra hvilepuls, og særlig ikke de gangene jeg har loadet opp mange tusen aksjer. Men det er spennende og jeg må kontinuerlig overvåke markedet. Når muligheten byr seg, må jeg være rask for å legge inn ordrer. Jeg bruker to skjermer, men burde egentlig hatt fire, sier Larsson til digitoday.no.

Larsson fnyser av det han leser om daytrading i media. Mye av det som står å lese er myter, mener han:

- Jeg vil understreke at dette ikke har noe med gambling å gjøre og i hvert fall ikke avhengighet. De som gambler forsvinner raskt fra arenaen. I media fremstilles det ofte som en "gamblingsykdom", men det er helt feil. Dette er kalkulert risiko basert på odds. Selve selskapene betyr absolutt ingenting for meg. Dette handler om disiplin.

Innimellom føler han seg mentalt utladet. Derfor er det bestandig pause rundt klokka 18:00 hver dag hvor han ringer kolleger i USA.

Etter pausen er det tilbake til tradingen igjen som avsluttes klokken 22.00. Da venter jobben som markedskommentator i Aksjeforum.com og en oppsummering av dagens viktigste begivenheter på det amerikanske aksjemarkedet.

Klokka 22:45 pakker Larsson sammen og drar hjem.

- Men det går mange timer til jeg får sovne. Etter jobben er jeg bestandig oppspilt og trenger noen timer på å komme "tilbake på jorden". Det er sjelden jeg sovner før klokken 03:00.

Larsson innrømmer at dette er et "unormalt liv":

- Det er litt asosialt siden jeg jobber når folk flest har fri. Men dette oppveies av gleden ved å trade og det å være sin egen sjef. Tanken på å være sin egen lykkes smed har alltid motivert meg og jeg kan selv bevilge meg fri når jeg vil. Særlig når det har gått bra er jeg flink til å ta meg en fridag, avslutter Larsson.
Til toppen