En e-bok er ingen bok

RosettaBooks har sikret seg elektroniske rettigheter til mange berømte verk. Forlaget Random House mener forfatterne er bundet av sine opprinnelige kontrakter.

RosettaBooks har sikret seg elektroniske rettigheter til mange berømte verk. Forlaget Random House mener forfatterne er bundet av sine opprinnelige kontrakter.

Forretningsideen til det elektroniske forlaget RosettaBooks LLC som ble stiftet i januar i fjor, er enkel: Man sikrer seg de elektroniske rettighetene til kjente verk som fortsatt er beskyttet av opphavsretten, og utgir dem som e-bøker for de opprinnelige forlagene får summet seg. Forretningsideen er tuftet på juridisk veiledning fra advokatfirmaet Franklin, Weinrub, Rudell & Vassallo, en spesialist innen det amerikanerne kaller "entertainment law", og hvis nettsted har en rekke svært interessante analytiske artikler, blant annet om Napster-saken.

Blant berømte forfattere som RosettaBooks har rettighetene til - og følgelig selger i e-bokutgaver - er Aldous Huxley, Kurt Vonnegut, William Styron, Winston Churchill, Robert Parker og Pat Conroy.

Ikke alle er enige i det juridiske resonnementet som gir forfattere anledning til å tegne bort papirrettighetene til ett forlag, og de digitale rettighetene til et annet. Blant de som er uenige, er det ærverdige Random House, utgiver av forfattere som Kurt Vonnegut, William Styron og Robert Parker.

Random House eies av Bertelsmann AG. Dette konsernet driver Internett-bokhandler i flere land, og ser sikkert på elektroniske nyutgivelser av berømte bøker som en sikker inntektskilde.

I dag er nok forlagene varsomme med å formulere sine kontrakter, slik at de også gjelder elektroniske utgivelser. Men mange potensielle storselgende e-bokklassikere ble unnfanget og utgitt lenge før noen hadde tenkt seg muligheten av å lese dem på små håndholdte skjermer.

Random House varslet sitt søksmål mot RosettaBooks i februar i år. Rettssaken starter tirsdag 8. mai. Da skal det avklares hvorvidt kontraktenes formulering om "utgivelse i bokform" i juridisk forstand også omfatter det man i dag kan betegne som "utgivelse i e-bokform".

Til toppen