BEDRIFTSTEKNOLOGI

– En fantastisk dag for weben

Operas teknologisjef jubler over at Google gjør videoformat helt åpent.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. mai 2010 - 20:02

Forventningene har vært store etter Googles oppkjøp av videoteknologiselskapet On2 i januar. Mange har spekulert på om Google ville benytte oppkjøpet til å tilbyr et videoformat som kan brukes på weben uten fare for uventede kostnader knyttet til lisenser eller overraskende håndhevelse av sovende patenter.

Onsdag kveld, norsk tid, under Google I/O-konferansen, kunngjorde Google nettopp det så mange hadde håpet på. VP8-teknologien gjøres royaltyfri til åpen kildekode under en BSD-lignende lisens, noe som innebærer at den kan implementeres også i programvare med lukket kildekode.

Google har allerede fått med seg et 40-talls selskaper i et prosjekt som kalles WebM, som skal ta utgangspunkt i VP8-codecen, lydformatet Vorbis og et containerformat som tar utgangspunkt i Matroska, for å lage et førsteklasses medieformat for weben.

Fortsatt er utviklingen av WebM på et tidlig stadium, men programvare som har en viss støtte formatet har allerede begynt å dukke opp. Det gjelder ikke minst testversjoner av nettleserne Opera og Firefox.

Selskaper som støtter WebM.
Selskaper som støtter WebM.

Det er nok ikke tilfeldig at nettopp Opera Software og Mozilla er først ute med slik støtte, for de to nettleserleverandørene er de eneste som ikke har villet implementere støtte for det kostnadsbelagte H.264-formatet.

Opera Softwares Håkon Wium Lie var på scenen hos Google i forbindelse med kunngjøringen og uttalte at dette er en fantastisk dag for weben.

- Weben har alltid vært åpen og fri til å bruke. Tim patenterte ikke HTML, jeg patenterte ikke CSS og Brendan patenterte ikke JavaScript, skriver han i et blogginnlegg.

Også Google vil selvfølgelig benytte seg av WebM. Chrome skal få støtte for det og allerede skal omtrent 1,2 millioner av YouTube-videoene være konvertert til det nye formatet, som flere av støttespillerne mener er mer båndbreddeeffektivt enn H.264.

Denne videoen, som er lagt ut på YouTube av Opera Software, er blant de som er tilgjengelige i WebM-formatet.

Som oversikten over viser, støttes WebM-formatet også av en rekke sentrale maskinvareleverandører, noe som er viktig for å få på plass maskinvareakselerasjon av videoinnholdet. Særlig på enheter med begrenset CPU-kraft, for eksempel mobiltelefoner, er dette viktig.

Interessant er det også å se at Adobe er blant de første til å love støtte for WebM-formatet, som skal støttes av en kommende utgave av Flash Player.

Det er allerede mulig i laste ned DirectShow- og FFmpeg-støtte for WebM fra denne siden.

Selv om dette er gode nyheter, er det ikke gitt at WebM blir noen suksess. For det første må formatet bevise i praksis at det rent teknisk er minst like godt som H.264 i forbindelse med webbasert video. For det andre må det få støtte også hos de to nettleserleverandørene som har størst markedsandel på henholdsvis Windows og Mac, nemlig Microsoft og Apple.

Google har ikke sagt noe om hvorvidt selskapet ønsker å droppe H.264-støtte eller Flash-avhengigheten på YouTube, men en trussel om dette kan være nok til å få fart på de etternølerne. En nettleser som ikke brukes på YouTube vil få et temmelig negativt omdømme.

I tillegg tyder alt på at Google har planer om å lansere flere videobaserte tjenester i tiden som kommer. Nylige oppkjøp tyder på i alle fall en tv-tjeneste og en tjeneste for videosamtaler tilsvarende Skype.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.