En forsmak på Zends PHP-rammeverk

Zend har utgitt en tidlig utgave av det som skal bli selskapets rammeverk for PHP.

Zend har utgitt en tidlig utgave av det som skal bli selskapets rammeverk for PHP.

Samarbeidsprosjektet PHP Collaboration Project begynner å bære frukter. Prosjektet, som skal lede til mer avansert bruk av skriptspråket PHP, har foreløpig opprettet tre underprosjekter PHP Framework, Eclipse PHP IDE og Zend Developer Zone.

Bak PHP Collaboration Project står i tillegg til Zend, blant annet Amazon, eBay, IBM, Intel, MySQL, Oracle og Paypal.

Det første av disse underprosjektene, som nå kalles Zend Framework, er i ferd med å bli et rammeverk for utvikling av webapplikasjoner og webtjenester med PHP. Det skal være relativt enkelt å bruke, tilby kraftig funksjonalitet og løsninger for å bygge moderne, robust og sikre nettsteder.

I forrige uke ble en første testutgave av rammeverket gjort tilgjengelig på prosjektets nettsted. Versjon 0.1.2 er en forhåndsutgave som definitivt ikke er egnet for produksjonssystemer, men som likevel viser en hel del av hva man tenker seg.

Rammeverket innfører et slags Model/View/Controller-paradigme, hvor disse komponentene skal ta seg av henholdsvis prosessering, input og output.

    Les også:

Rammeverket vil dessuten inkludere løsninger for håndtering av databasetilgang, dataobjekter, sikkerhets gjennom filtrering og "quoting", skjemahåndtering, import av XML-feeder, håndtering av HTTP-protokollen, Ajax med JSON (JavaScript Object Notation), logging, e-post, PDF-håndtering og generering, import av webtjenester og XML/RPC-tjeneser, service wrappers for vanlige Web 2.0-tjenester, samt en komplett søkemotor for PHP. Dessuten er API-er fra Amazon, Yahoo og Flickr inkludert. Målet er å tilby API-er til flere slike leverandører på sikt.

En oversikt over de videre planene finnes på denne siden.

Til toppen