BEDRIFTSTEKNOLOGI

– En fraksjonskrig pågår hos Microsoft

Tidligere Microsoft-evangelist frykter for Silverlights framtid.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. sep. 2010 - 14:14

Samtidig som Microsoft har utviklet og vist fram nye testversjoner av Internet Explorer 9, har selskapet også begynt å framstå som en ivrig tilhenger av W3C-standarder, ikke minst den kommende HTML5. Likevel har selskapet i de siste årene utviklet den pluginbaserte Silverlight-teknologien i svært høyt tempo. Mange ser på disse to løsningene som to helt forskjellige tilnærminger til å løse mye av det samme, nemlig å lage rike Internett-applikasjoner (RIA).

Nå har en serie Twitter-meldinger fra Scott Barnes, en tidligere RIA-evangelist og produktsjef i Microsofts Silverlight-team, vekket oppsikt. Barnes hevder å ha fått innsideinformasjon som tyder på at Silverlights framtid ikke er særlig lovende.

Barnes har fulgt opp med en mengde Twitter-meldinger, blant annet denne:

Right now there's a faction war inside Microsoft over HTML5 vs Silverlight. oh and WPF is dead.. i mean..it kind of was..but now.. funeral.

WPF (Windows Presentation Foundation) er et system for gjengivelse av brukergrensesnittet til Windows-applikasjoner. Det ble innført med .Net 3.0. En lettversjon av WPF er inkludert i Silverlight.

Barnes skriver i et oppsummere blogginnlegg at WPF for lengst har blitt øremerket for avliving, men fordi det er såpass mye brukt er det vanskelig å ta livet av. Derfor skjer det ifølge Barnes svært lite videreutvikling av WPF i dag. I blogginnlegget forteller Barnes at planleggingsmøter hos Microsoft preges av en mangel på langsiktige strategier. I stedet domineres planene av kortsiktig taktikk, hevder Barnes.

Videre påstår han at WPF vil erstattes av HTML5.

– IE-teamet vil splitte opp HTML5-spesifikasjonen ved å bolte den sammen med noen egne Windows-APIer via JavaScript og HTML5, skriver han i denne Twitter-meldingen.

Deretter skriver Barnes at HTML5 med IE9-spesifikke programmeringsgrensesnitt kan håndtere 90 prosent dagens WPF-/Silverlight-arbeidsmengde. Men han påpeker at dette dreier seg om låsing til IE9.

Barnes' Twitter-meldinger har vekket reaksjoner hos blant annet mange tilsynelatende Microsoft-ansatte. Det går fram av alle svarene han har fått via blant annet Twitter. Ifølge Barnes selv har han fått beskjed fra Microsoft-ansatte om «å holde kjeft», samtidig som at andre ber ham fortsette å fortelle det han angivelig vet.

Som tidligere Microsoft-ansatte er det naturlig å tro at Barnes kanskje har et dårlig forhold til selskapet, siden han går ut på denne måten. Men selv forteller Barnes, som er fra Australia, at han sluttet på grunn av hjemlengsel og kjedsommelighet. Han hevder dette skjedde kort tid etter å ha blitt premiert med en 7000 dollars gullstjernepris for sitt arbeid.

Det virker heller ikke som om Barnes har begynt å mislike Silverlight. Tvert imot skriver han at selv på sine dårligste dager er Silverlight og WPF det beste valget og gjør godt arbeid til tross for sine felt.

– HTML er etter min oppfatning fem skritt tilbake, skriver han.

HTML5 is the equivalent of slowing down a ferrari because people keep complaining about speed... morons the lot of em

Hvorvidt Barnes her farer med skrøner, vil trolig bare framtiden vise. Men Scott Guthrie, visepresident for Microsofts .NET Developer Platform, avviser på sett og vis påstandene i en Twitter-melding skrevet tidligere i dag, hvor han forteller at over 200 utviklere jobber med kommende versjoner av Silverlight og WPF, noe han mener er svært mye.

Les mer om saken her og her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.