BEDRIFTSTEKNOLOGI

En fullvokst PC - i hånden

Amerikansk OQO har kanskje laget neste generasjon datamaskin: En fullverdig PC med Windows XP-maskin du kan ha i lommen.

17. apr. 2002 - 09:13
OQO Ultra-personal computer. <i>Foto:  OQO</i>
OQO Ultra-personal computer. Foto:  OQO

OQO ble stiftet i 1999 av en rekke medlemmer av en gjeng som står bak både Apple Powerbook Titanium og flere IBM ThinkPad. De så for seg at neste skritt i bærbar databehandling ville være fullverdige PC-er som fikk plass i lomma, altså en "ultra personal computer".

Maskinen ble vist fram offentlig for første gang i går, på Microsofts konferanse for maskinvareutviklere WinHEC 2002 ("Windows Hardware Engineering Conference") i Seattle.

Fysisk sett er den knapt større enn en Pocket PC fra Compaq eller Hewlett-Packard, det vil si 124 ganger 74 ganger 23 millimeter. Det er altså i tykkelsen avviket er størst. Vekten er 250 gram.

OQO Ultra-personal computer får greit plass i hånden. <i>Foto:  OQO</i>
OQO Ultra-personal computer får greit plass i hånden. Foto:  OQO

Kassen huser en Crusoe TM5800 fra Transmeta i 1 GHz, 256 MB minne og 10 GB disk, den samme Toshiba-disken som Apple har brukt i sin iPod. Skjermen på fire tommer er trykkfølsom og har VGA-oppløsning. Det er utganger til Firewire, USB og lyd, og en egen utgang som gjør at maskinen kan koples til annet periferiutstyr. Det er opplegg for trådløs kommunikasjon, både Bluetooth og trådløst Ethernet. OQO-utgangen kan brukes til å mate en egen kabel slik at ultra-PC-en kan koples direkte på en projektor.

OQO har konstruert et skall med 14 tommers flatskjerm, tastatur, drev for CD eller DVD, ekstra batteri og så videre, med et ledig spor som ultra-PC-en skyves inn i slik at skallet blir en vanlig laptop. For folk med faste kontorplasser er det laget en krybbe som kopler ultra-PC-en til vanlig skjerm, tastatur, nettverk og mus med mer.

Brukt som hånd-PC med sjekk av e-post, dokumentlesing og så videre, varer ultra-PC-ens batterier i åtte timer, med mer enn sju dagers standby. Brukt som MP3-spiller varer de i sju timer, som MPEG-filmframviser i to timer. Den gode levetiden skyldes dels de spesielle strømbesparende egenskapene som er innebygget i Transmeta-prosessoren, dels at den lille skjermen trekker bare mellom 0,25 til 1 watt, mens en flatskjerm i vanlig PC-størrelse krever rundt 5 watt.

OQO regner med at den grunnleggende ideen - en maskin som passer til alle behov, slik at man ikke behøver å synkronisere alt fra avtaler og kontaktlister til musikk og lesestoff mellom to eller flere maskiner - skulle ha bred appell til både forbrukere og fartende profesjonelle. Andre faktorer OQO setter sin lit til, er at ytelseshysteriet ser ut til å avta, mens folk legger mer vekt på å være mobile.

Maskinen skal tilbys leverandører på OEM-basis. OQO håper at de første eksemplarene skal være i handelen i løpet av annet halvår i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.