En god morgen fra USA

Investorer på jakt etter røverkjøp i nyprylte aksjer bidro til en hyggelig dag på NASDAQ og NYSE i natt.

Investorer på jakt etter røverkjøp i nyprylte aksjer bidro til en hyggelig dag på NASDAQ og NYSE i natt.

Den teknologiutsatte Nasdaq-indeksen trakk opp 4,36 punkter til 1507,58 mot slutten av dagen. De beste aksjene viste seg å være halv-leder produsentene Intel, Micron Technologi og Texas Instruments. I New York så børsen en oppgang på 66,76 punkter - eller 0,9 prosent - på Dow Jones indeksen.

Blant aksjene som ikke klarte seg så bra i natt var Motorola, hvor fjerdekvartals tallene kom i går - etter at børsen var stengt. Rensket for ekstraordinære effekter ble resultatet i siste kvartal 65 cent/aksje mot forventet 68 cent. Resultatet oppfattes som viktig av markedsaktører fordi det er det første resultatet som kan gi en pekepinn på hvordan uroen i Asia virkelig har slått ut i selskapenes regnskaper.

- We are assuming the cooperative efforts of many nations and the IMF will help to stabilize the asian situation, sa toppsjefen i Motorola, Christopher Galvin til pressen. Han forventer begrensede negative effekter av valutauroen og problemer med råtten gjeld.

Blant aksjer som ikke fikk noen opptur finner vi ved siden av Motorola, Oracle hvor toppsjefen kom med uttalelser på fredag og Sun, som nettop har annonsert en avtale med produsenten av Set-top bokser, TCI.

I USA er altså fokusen på Asia meget sterk. I likhet med i Norge stiller man spørsmål både ved akkurat hvilke konsekvenser uroen kan få, og ikke minst om dimensjonene på konsekvensene. Når det gjelder hvor stor krisen kan vise seg å bli, ser man gjerne til Japan. Gårsdagen var i så måte ingen ubetinget god dag.

På morgenen japansk tid offentliggjorde det Japanske Finansdepartementet en rapport om tilstanden i japanske banker. En undersøkelse av bankene i en seksmåneders periode frem til 30. september viste at mengden "problem-lån" var på hele 76,7 billioner (1000 milliarder) yen, tilsvarende 580,53 milliarder dollar. Det er kun få uker siden det samme departementet opererte med et tall på 27,9 billioner yen. Estimatet gjelder kun banker, ikke kredittforetak og forsikringsselskaper.

Dette er første gang myndighetenes tallmateriale ligner på hva private analyseselskaper har forventet. Offentliggjøringen er antatt foretatt for å søke aksept for å bruke "skattepenger" på å rydde opp i banksektoren.

I følge Wall Street Journal sa departementet også at ikke hele mengden med "problem-lån" er så problematiske som de største pessimistene har påstått. "Bare" 2,7 billiarder kategoriseres som "ugjendrivelige", mens 8,7 billioner har høy "default-risk". De resterende 65,3 billionene trenger overvåkning, slik finansdepartementet formulerte seg.

Dermed har analytikere som følger det asiatiske markedet fått et bedre tallmaterial å jobbe med. Så gjenstår det å se om de liker det de ser, eller om innrømmelsen av de potensielt enorme problemlånen bare øker krisestemningen.

Til toppen