– En halv milliard bruker Firefox

Mozilla oppsummerer 2013.

– En halv milliard bruker Firefox
Mozilla Foundation lever i beste velgående. Inntektene var rekordhøye i fjor, og nettleseren Firefox brukes av svært mange mennesker, selv om konkurransen om oppmerksomheten er hard. Bilde:

Mozillas tid som den viktigste utfordreren til Microsoft i nettlesermarkedet for pc-er er kanskje over – alt ettersom hvilke tall man tror på. Derfor har stiftelsen, i likhet med svært mange andre, i større grad rettet blikket mot mobilmarkedet.

I et blogginnlegg oppsummerer Mozilla begivenhetene i året som har gått. På en informasjonsplansje som er vedlagt innlegget, opplyses det at Firefox for pc-er (Windows, Mac og Linux) nå har en halv milliard brukere. Det er ikke oppgitt hvordan Mozilla har kommet fram til dette tallet.

Riktignok gir nok den automatisk oppdateringen av Firefox på flere av plattformene stiften sikrere tall enn tidligere om antallet faktiske og aktivt brukte installasjoner, men brukertall er noe annet enn installasjoner.

Selv om en halv milliard brukere er et anselig tall, utgjør det ikke mer enn omtrent 18 prosent av alle som ifølge ITU har tilgang til Internett.

Mozilla opplyser også at disse 500 millioner Firefox-brukerne i snitt bruker én nettleserutvidelse hver. Støtten for slike utvidelser var blant den funksjonaliteten i Firefox som bidro størst til populariteten, samtidig som at de gjorde det mulig å holde størrelsen på selve nettleseren nede. I dag har de fleste nettlesere langt mer funksjonalitet enn på midten av forrige tiår. De er også betydelig tyngre å drive, men samtidig har pc-ene fått langt mer minne og regnekraft.

Mozilla tilbys også Firefox til Android, hvor nettleseren kan bruke sine egne rendering- og JavaScript-motorer. Ifølge Mozilla har nettleseren blitt lastet mer enn 50 millioner ganger. Nettleseren er leveres forhåndsinstallert på enkelte nettbrett og smartmobiler fra to mindre leverandører.

Under skallet trekker Mozilla først og fremst fram at JavaScript-ytelsen til Firefox har økt betydelig det siste året, men stiftelsen legger også stor vekt på mulighetene ved asm.js og webbaserte spill.

De første smarttelefonene basert på Firefox OS kom på markedet i år. Det dreier seg så langt om tre modeller som selges av fire ulike mobiloperatører i til sammen 14 land. Telenor er blant operatørene som satser på Firefox OS, men ikke i Norge.

Først i november i år kom Mozilla med regnskapstallene for 2012. Disse viser at omsetningen Mozilla Foundation og datterselskapene har økt kraftig, fra 163 til 311 millioner dollar fra 2011 til 2012. Det aller mest stammer fra søkefeltavtaler med blant annet Google, Bing, Yahoo, Yandex, Amazon og eBay. Men det er avtalen med Google som skal være klart mest innbringende.

    Les også:

Les mer om: