En halv million i Norge uten bredbånd

IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff protesterer mot Meyer og serverer nye tall om bredbåndsdekningen i Norge.

IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff protesterer mot Meyer og serverer nye tall om bredbåndsdekningen i Norge.

Alle norske kommuner har nå bredbåndstilbud, hevder moderniseringsminister Morten Meyer i en pressemelding. Han viser til tall innhentet for departementet av analyseselskapet Teleplan.

Men disse tallene er feil, hevder nå Per Morten Hoff, sjef for bransjeorganisasjonen IKT Norge. IKT Norge har fått Nexia International til å gjøre en egen sjekk og kommer til ganske andre tall.

- Nexia oppdaget at Statistisk Sentralbyrå har feilregisterert mange brukere som sa at de har MMS som bredbåndsbrukere i sin statistikk. Jeg vet ikke om det er dette som får departementets tall til å bli høyere, men de stemmer ikke helt og SSB har redusert sine tall, sier Hoff til digi.no.

Nexia og IKT Norge kontaktet nemlig Telenor Jara, enheten i Telenor som leier ut telefonlinjer til både Telenors ADSL-virksomhet og alle de andre DSL-aktørene i Norge. Disse tallene avslører at innbyggere i syv kommunere ikke har noe ADSL-tilbud og neppe heller noen TV-kabeltilbud.

- I Nesset, Vega, Hattfjelldal, Rødøy, Tyssfjord, Lavangen og Kåfjord kommune forteller Jara at de ikke har bygget. I tillegg kommer kommuner der under 27 prosent har mulighet for ADSL, forteller Hoff.

Informasjonssjef i Telenor Nordic, Kristin Paus, forteller til digi.no at i fem av disse kommunene har Telenor lagt planer om ADSL-utbygging i kommunesenterne, alle i løpet av året. I Nesset og Lavangen er ikke Telenor ferdig med sine planer, men dette kommer, sier Paus til digi.no.

Nexia-rapporten anslår at en halv million nordmenn er uten et normalt priset bredbåndstilbud. Satellitt-basert Internett er en teknisk mulighet, men prisen er rettet mot bedrifter med spesielle behov.

Hoff svartmaler likevel ikke situasjonen.

- Meyer har mye rett og markedet har bygget ut mye raskere enn det vi trodde, men de siste 5-10 prosentene har ikke fått noe tilbud. Det vil være områder i Norge som ikke er lønnsomme og det må vi gjøre noe med, mener Hoff.

Hoff har tidligere uttalt at han mener vi får digitale klasseskille i Norge. Løsningen må være et statlig bredbåndsfond som sikrer utbyggingen i de områder der markedet ikke kan bygge ut med lønnsomhet.

Til toppen