En halv million MP3-brukere i Norge

Hver tredje nordmann har hørt om MP3 og en halv million nettbrukere har lastet ned MP3-filer fra nettet.

Hver tredje nordmann har hørt om MP3 og en halv million nettbrukere har lastet ned MP3-filer fra nettet.

Det viser en undersøkelse som er foretatt av Norsk Gallup Institutt på bestilling av NRKs fremtidsaboratorium Futurum.

Dette er den første skikkelige målingen som er gjort på MP3-bruk i Norge.

MP3 er et filformat som komprimerer lyd i forholdet 1:12 og som er mulig å laste ned over nettet. Lyden er omtrent som CD-lyd, og man regner med at det er plass til rundt 200 låter på en vanlig CD.

Nå får man en indikasjon på hvor stort MP3 egentlig er på det norske internettmarkedet. Gallup er imidlertid forsiktig med å dra konklusjoner for hvor mye MP3-nedlastinger påvirker den etablerte musikkbransjen og salget av CD-er.

- Det har vært mye synsing rundt temaet til nå. Vi har ikke hatt noen indikasjoner på størrelser på forhånd, men vi er overrasket over omfanget i Norge, sier avdelingsleder Tore Wæthing i Gallup til digi.no.

Han mener at det kun skrapes litt på overflaten på temaet med undersøkelsen som er gjort i fjerde kvartal i 1999 blant 1.016 nordmenn. Wæthing sier at de kommer til å gå MP3 nærmere etter i sømmene etter hvert.

Nordmenns MP3-bruk:
  • 1,1 millioner nordmenn over 13 år har hørt om MP3
  • 61 prosent av alle nettbrukere har hørt om MP3
  • 500.000 nordmenn over 13 år har lastet ned en MP3-fil fra Internett. I underkant av 300.000 har lastet ned i løpet av den siste måneden (desember)
  • 7 av 10 er menn, 6 av 10 i aldersgruppen mellom 13-29 år.. 3 av 10 er mellom 30 og 44 år
  • 7 av 10 har lastet ned filene fra utlandet

(Kilde: Norsk Gallup Institutt - InterBuss)

- Dette åpner for endel nye spørsmål, for eksempel hva slags type musikk er det som blir lastet ned, kunne man ellers tenkt seg å kjøpe dette på CD og liknende Undersøkelsen sier ingenting om de ville kjøpt denne musikken i vanlig platebutikk - derfor er det vanskelig å si at MP3-filer er en direkte konkurrent til vanlig platekjøp, sier han og er enig i at det kanskje mest interessante spørsmålet å få svar på er konsekvenser for dem som selger musikk.

Dessuten vil Wæthing gjerne vite mer om hvor mange som faktisk har foretatt vellykkede nedlastinger av filer og fått MP3-avspillingene til å fungere på sine datamaskiner. Hvor mye blir MP3-filene i det hele tatt brukt.

Det er NRK Futurum som har tatt initiativet til undersøkelsen i forbindelse med arrangementet by:larm 2000. by:larm er et stort bransjetreff for musikkmiljøet som arrangeres for tredje året på rad av stiftelsen by:larm, denne gang i Bergen i begynnelsen av mars. Det dukker opp mange nye, lovende musikkartister i Norge uten platekontrakt og sammen med NRK Petre deles det blant annet ut pris til beste innsendte demoer.

- En ny og og grundigere oppfølging til denne undersøkelsen vil bli gjennomført like i forkant av by:larm, og da vil vi gå enda mer i dybden for å finne ut om hvem denne gruppen mennesker er, spesielt fra et kommersielt ståsted, sier Anne Halvorsen, sjef i Futurum.

Hun stiller spørsmål om det er denne store internettgruppen som også kjøper mest musikk i tradisjonelle platebutikker. Og om hvordan betalingsviljen er for å kjøpe musikk via Internett.

Til toppen