En halv million nye virus i år

Ondsinnede hackere satser på volum istedenfor nye virustyper, viser nye tall.

En halv million nye virus i år

Ondsinnede hackere satser på volum istedenfor nye virustyper, viser nye tall.

Sikkerhetsselskapet F-Secure har gjort en oppsummering av hvordan sikkerhetsbransjen har utviklet seg i år, og det er noen dystre konklusjoner.

Antall varianter av ondsinnede programmer har økt voldsomt. F-Secure rapporterer at det har vært en dobling i forhold til året før. I år skal det ha blitt oppdaget en halv million varianter av ondsinnede programmer. Det skal være like mange som det totalt har blitt oppdaget de siste 20 årene.

– Vi har aldri før sett så mange programvareprøver komme inn til vårt forskningslaboratorium. Hadde vi ikke bygd opp automatikk i systemene som fanger opp ondsinnet programvare, hadde vi ikke hatt mulighet til å håndtere slike enorme mengder med programvareprøver, sier Dag Arne Jerstad, Norgesansvarlig i F-Secure, i en pressemelding.

Selv om det har blitt oppdaget mange nye varianter i år, har det ikke kommet noen helt ny innovative virusteknologier i år, ifølge F-Secure. Ondsinnede hackere har isteden fokusert på å raffinerte og tilpasse eksisterende teknikker og teknologier. Ved å stadig gjøre små variasjoner har antallet trussler økt betraktlig, men i bunn og grunn er det noen virus som går igjen i mange forskjellige varianter.

– De kriminelle skaper et nettverksbasert undergrunns økosystem, der de omsetter utviklingsverktøy for ondsinnet programvare, kunnskap og ressurser på en stadig mer effektiv måte. På samme tid blir rekkevidden til myndighetene begrensede i det stadig mer globaliserte nettverket, sier Jerstad.

Ifølge F-Secure er det fortsatt banker og finansielle transaksjoner som er favorittmålet for Internett-kriminalitet. Antallet phishing-nettsteder er øker fortsatt, men samtidig har nettbankkundene blitt mer oppmerksomme.

Til toppen