FORBRUKERTEKNOLOGI

En håndbevegelse kan erstatte musen

Et britisk selskap utvikler en musfri musmatte som kan sanse håndbevegelser i lufta.

22. nov. 2006 - 07:09

Britiske Qinetiq er først og fremst kjent som utvikler av forsvarsteknologi. Tidsskriftet New Scientist har gravd opp en patentsøknad som viser at selskapet også arbeider med ting som kan få følger for hvordan folk flest forholder seg til datamaskiner.

Patentet gjelder et «berøringsfritt grensesnitt mellom menneske og datamaskin»: Non contact human-computer interface.

Det dreier seg om en matte med et antall sendere og mottakere av signaler, arrangert i T-form.

Signalene kan være infrarøde, alternativt ultralyd. Poenget er at signalene reflekteres av hånden over matten, og at enheten er i stand til å tolke håndens bevegelser ved å kombinere tilbakemeldingene fra mottakerne. Tolkingen av håndbevegelsene kan sendes til en PC eller andre enheter, for eksempel spillmaskin, sikkerhetskonsoll, husholdningsmaskin og så videre. Rekkevidden til senderne kan med fordel begrenses, for å avverge støy fra omgivelsene.

Enkle utgaver av matten kan tenkes å nøye seg med sendere og mottakere i linje, mens det også kan tenkes avanserte utgaver med sendere og mottakere i tre dimensjoner. Tallet på sendere og mottakere kan varieres etter behov. Matten kan tenkes å supplere eller erstatte en vanlig mus. I en bærbar PC kan det tenkes at senderne og mottakerne er ordnet under og i selve tastaturet.

I patentet vises det til to liknende patenter. Det ene ordner tilsvarende funksjonalitet gjennom et videokamera. Qinetiq mener deres løsning vil både være langt rimeligere å produsere, og langt enklere i bruk, siden det skal langt færre beregninger til for å tolke punktsensorer enn ved å analysere fullstendige videobilder, og fordi video er langt mer ømfintlig for støy fra omgivelsene.

Det andre mulig konkurrerende patentet lar hånden bevege seg mellom to ladede plater, altså inne i en kondensator. Her vil man kunne avdekke at hånden beveger seg, men systemet vil ikke kunne tolke tilstrekkelig mange detaljer fra selv bevegelsen til å gjøre nytten som grensesnitt til en datamaskin, mener Qinetiq.

Qinetiq ser for seg at deres enhet vil kunne assosiere forholdsvis kompliserte bevegelser med bestemte kommandoer, og at brukere vil kunne lære opp sin enhet til å gjenkjenne spesielle bevegelser.

Å bevege hånden raskt i ring over matten kan for eksempel være en beskjed til maskinen om at arbeidsdagen er slutt, og at alle dokumenter skal lagres og alle applikasjoner avsluttes før PC-en slås av.

Selskapet argumenterer for at matten vil kunne produseres for forskjellige behov, og for at ingen av variantene vil bli spesielt dyre. Hvis poenget er å styre en presentasjon, kan man lage en enkel utgave som ikke behøver å kunne tolke stort mer enn håndbevegelser for henholdsvis fram, tilbake og slutt.

(Alle tegningene er hentet fra patentsøknaden.)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.