JUSS OG SAMFUNN

En hel verden sørger over Jobs' bortgang

Apple-tilhengere legger ned blomster og lys for å minne ham.

Lyser fred over Steve Jobs' minne: Det legges ned lys og blomster verden over for å minne ham. Her utenfor Apples hovedkvarter i Cupertino, California.
Lyser fred over Steve Jobs' minne: Det legges ned lys og blomster verden over for å minne ham. Her utenfor Apples hovedkvarter i Cupertino, California. Bilde: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
6. okt. 2011 - 09:06

I natt norsk tid kunngjorde Apple at deres styreleder, gründer og tidligere toppsjef hadde gått bort. Dødsbudskapet har ført til spontane sorgreaksjoner, og verden over legges det nå ned blomster for å minne ham ved selskapets butikker.

    Les også:

Apple-gründeren hylles av en samlet IT-bransje. Her er noen av uttalelsene fra profilerte venner, kolleger og konkurrentene hans gjennom årene.

Tim Cook, som etterfulgte Jobs som Apples toppsjef:

- Apple har mistet et visjonært og kreativt geni, og verden har mistet et fantastisk menneske. For oss som har vært så heldige å fått kjenne og arbeide med Steve, har vi tapt en kjær venn og en inspirerende mentor. Steve etterlater seg et selskap bare han kunne ha bygget, og hans ånd vil for alltid være grunnlaget for Apple.

IT-minister Rigmor Aasrud gir følgende kommentar til digi.no:

- I morges kom beskjeden om at Apple-gründer Steve Jobs er død. Jobs betydning og påvirkning for den teknologiske utviklingen kan vanskelig overvurderes. Det er lett å slutte seg til ordene fra president Obama om at «Jobs forandret livene våre, redefinerte hele bransjer og oppnådde en av de sjeldneste bragdene i menneskets historie».

Folk legger ned blomster utenfor Apple Stores verden over. Her fra en av butikkene i Tokyo. <i>Bilde: Reuters</i>
Folk legger ned blomster utenfor Apple Stores verden over. Her fra en av butikkene i Tokyo. Bilde: Reuters

Steve Wozniak, medgründer i Apple:

- Vi har mistet noe vi aldri vil få tilbake. Måten folk elsker produktene han la så mye inn i å skape, viser at han brakte mye liv til verden.

Michael Dell, gründer i Dell:

- Verden mistet en visjonær leder i dag, og IT-bransjen mistet en ikonisk legende, og jeg tapte en venn og gründerkollega. Arven etter Steve Jobs vil bli husket i mange generasjoner fremover. Mine tanker og bønner går til hans familie og Apple-teamet.

Larry Page, toppsjef og medgründer, Google:

- Det er fryktelig trist å høre nyheten om Steve. Han var en stor mann med utrolige prestasjoner. Med få ord syntes han alltid å si det du egentlig burde ha tenkt på i forkant. Det er først og fremst hans fokus på brukervennlighet som alltid har inspirert meg. Han tok vennlig kontakt når jeg ble direktør i Google, og bød på råd og kunnskap, selv når han ikke var frisk. Mine tanker går til familien hans og hele Apple-familien.

Sergey Brin, medgründer Google:

- Helt fra starten i Google, når Larry og jeg søkte etter inspirasjon innen visjoner og ledelse, trengte vi ikke se lenger enn til Cupertino. Alle som noensinne har rørt et Apple-produkt (inkludert Macbooken, som jeg skriver på akkurat nå) har følt din lidenskap for å være fremragende. På vegne av alle i Google og enda bredere innen teknologibransjen kommer du til å bli dypt savnet.

Blomster også utenfor Apple-butikken i Sydney, Australia. <i>Bilde: EPA/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT</i>
Blomster også utenfor Apple-butikken i Sydney, Australia. Bilde: EPA/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Bill Gates, Microsoft-gründer:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- For de av oss som har vært så heldige å få jobbe med Steve, så har det vært en utrolig stor ære. Jeg vil savne Steve umåtelig.

Rupert Murdoch, mediemogul:

- Vi har mistet en av de mest innflytelsesrike blant tenkere, skapere og entreprenører gjennom tidene. Steve Jobs var rett og slett den største bedriftslederen i sin generasjon. Selv og jeg er dypt bedrøvet over hans bortgang, minnes jeg den fantastiske virkningen han hadde ved å revolusjonere måten mennesker forbruker media og underholdning.

Mark Zuckerberg, Facebook:

- Steve, takk for at du har vært en mentor og en venn. Takk for at du har vist at det du bygger kan forandre verden. Jeg vil savne deg, skriver han på eget nettsted.

Familien til Steve Jobs har følgende å si i en uttalelse:

- Steve døde i dag fredelig omgitt av familien. I hans offentlige liv var Steve kjent som en visjonær. Privat vernet han kjært om familien sin. Vi er takknemlige for de mange som har delt sine tanker og bønner gjennom det siste året mens Steve var syk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.