JUSS OG SAMFUNN

En hyrdestund på Internett

I går kveld satt samboeren og jeg oss ned foran PC-en og hadde en sjelden hyrdestund. Det var ikke tvilsomme xxx-steder vi surfet på. Nei, det var skattelistene som var kommet.

Pål Leveraas
11. okt. 2002 - 10:18













Les gjerne:


Når skattelistene legges ut på nett, er dette bare en naturlig forlengelse av denne demokratiseringsprosessen. Folks inntekt, skatt og formue - kort sagt bidrag til fellesskapet - er offentlig i Norge. Det er en god demokratisk tradisjon. Kritiske røster tar årvisst til orde for at selv om skatteoppgjøret er offentlig, så bør det forbys å gjøre det tilgjengelig for alle ved hjelp av Internett. Det argumenteres med at det bare oppfordrer til grafsing i andres privatliv.

Har du selv sjekket naboer, venner og bekjentes skatteoppgjør?

Ja
Nei, ikke ennå
Nei, det interesserer meg ikke

Trykk her for å se resultatet så langt
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Georg Apenes sier til Aftenposten at utleggelsen av skattelistene nettopp appellerer til kikkeren i oss. Ja, mye i dagens samfunn appellerer til kikkeren i oss, for eksempel Se og Hør, Dagbladet og VG, for ikke å snakke om Robinson og Big Brother. Men det er en viktig forskjell som går i nettets favør. For når kikkeren i oss vet at han blir beglodd, er det ikke lenger kikking, det er en nudiststrand. Når alle kan glane på alle, har vi demokratisert et fenomen som likevel ikke forsvinner ved forbud og innstramminger. Når journalisten som henger ut toppenes lønnsøkninger av leserne blir avslørt som mottaker av store lønnspåslag, har det skjedd en maktutjevning mellom den fjerde statsmakt og dens ofre.

Så la skattelistene leve. På nett. For grafsingen kommer til å skje uansett. Trøsten er at fremgrafset informasjon fra de offentlige skattelistene er noenlunde presis, i motsetning til hva vi vil se dersom mer løse kilder skal danne grunnlaget for denne årlige kikkerfesten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra