Én IT-plattform vant kraft-Norge

– Dette er "internet of everything" i praksis.

Én IT-plattform vant kraft-Norge
Det blir mye data å holde orden på når samtlige målepunkter i Norge skal erstattes av slike smarte strømmålere. Bilde: Pressefoto

Embriq er IT-driftsspesialisten som det siste året har vunnet prinsessa og halve kongeriket.

Vinnerformelen er en egenutviklet plattform for drift og analyse av data fra de nye automatiske strømmålerne, som alle norske husstander skal få installert innen 2019.

Kraftselskapene blir digitalisert og Embriq har vunnet langt på vei de fleste lukrative oppdragene. De har også begynt eksporten til våre naboland.

Troms Kraft er sistemann ut med en kontrakt som omfatter over 70.000 målepunkter. IT-virksomheten som nylig ble kjøpt opp av svenske Rejlers skal levere sin Quant SmartGrid-plattform, samt også integrasjonsplattform.

– Vi står overnfor store investeringer i strømnettet, hvor digitalisering og håndtering av enorme datamengder står helt sentralt. Det er helt vesentlig for oss at vi velger riktig teknologi som er skalerbar for fremtidens utfordringer, uttaler administrerende direktør Erling Dahlberg i Troms Kraft Nett.

Partene oppgir ikke kontraktsverdi, men etter det digi.no har grunn til å tro dreier det seg om rundt 25 millioner kroner fordelt over en fireårs periode.

Får drifte 3 av 4 bokser

Dette var den siste gjenværende storkunden for Embriq i det norske markedet. Flere betydelige kontrakter er det ikke å kjempe om i overskuelig fremtid.

– Langt på vei alle kontraktene innen dette området er nå delt ut. Det eneste som gjenstår er noen mindre nettselskaper som står utenfor allianser, sier administrerende direktør Thomas Pettersen i Embriq.

Embriq anslår at de etter dette har skaffet seg en markedsandel på nær 74 prosent.

– Hvordan føles det å ha oppnådd en så dominerende posisjon på kort tid?

– Vi er ydmyke. Dette skal også opp å stå og fungere hver eneste time. Så er det en stor fordel at bransjen nå i stor grad skal benytte seg av de samme løsningene. Det er først når AMS er rulet ut og man kan begynne å tenke mer avansert styring av kraftbransjen og strømnettet at man virkelig kan få intelligente systemer, sier Pettersen.

Mye mer skal kobles opp

Thomas Pettersen er administrerende direktør i Embriq
Thomas Pettersen er administrerende direktør i Embriq, som er eid av Rejlers.
Alle husstander i Norge skal få automatiske strømmålere, og nesten tre fjerdedel av dem skal driftes og analyseres av IT-løsningene deres.

Pettersen mener vi er vitne til et første eksempel på "tingenes internett" eller rettere sagt "internet of everything" her til lands. Ifølge analyseselskapet Gartner vil det i løpet av 2016 være 6,4 milliarder «ting» koblet opp. Spådommen er at dette vil øke til godt over 20 milliarder innen år 2020.

– Vi er det første gode eksempelet på at det er noe i buzzen rundt internet of everything. Det er snart ikke mye innen elektroniske instrumenter som mangler en eller annen form for kommunikasjonschip eller -mulighet, sier Embriq-sjefen.

Foruten de enorme mengdene med data de skal analysere fra AMS-bokser over det ganske land, så nevner han også sensorer i strømnettet som blant annet kan måle snølast. Altså mengden av snø som legger seg på kraftledningene. Blir det for mye kan kablene begynne å sige før de til slutt ryker.

– Det er fremtiden at alle slags instrumenter kobles opp til internett. Det er helt klart den veien det går. Dette er også noe vi tenker mye på når vi videreutvikler løsningene våre, avslutter Thomas Pettersen.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.