En Janco-kundes frustrerende høst

Janco-kunden Frode Hauge er en erfaren kabelmodembruker. Han forteller til digi.no at høsten har vært en eneste lang frustrasjon med stadige overraskelser fra Janco Multicom.

Frode Hauge, en av Janco Multicoms omtrent 800 Internett-kunder, starter med å fortelle oss litt historie.

- Den 1. juli i fjor gikk Janco over til EUnet som ekstern Internett-leverandør etter tidligere å ha benyttet seg av Telenor Nextels tilbud. Det var da det hele startet. Linjene var tregere enn et 28,8-modem og det tok flere uker før hastigheten ble økt. Samtidig opplevde vi at Janco hadde mye utfall av serverne internt og at EUnet hadde problemer med ruterne sine.

EUnet har ifølge Hauge ikke så gode linjer som Nextel har, men det er blitt bedre etter hvert.

Hauge forteller også at Janco satte opp en transparent proxy-server uten at noen av brukerne ble informert om dette. Mange av brukerne opplevde lavere hastighet, problemer med å komme inn på nettsteder og lange pauser i nedlastingen av websidene. Det var ikke mulig for brukerne å gå rundt serveren hvis de ønsket dette. Serveren ble etter en stund fjernet igjen, men er ifølge Hauge blitt gjeninnsatt uten at noen nevneverdige endringer har skjedd.

Hauge forteller også om brev som er kommet fra Janco angående pris for tjenesten. I fjor sommer het det at selskapet ikke hadde noen planer om å øke prisen med det første. Få måneder senere skal Janco ha sendt ut et brev om at det motsatte var skjedd. Begrunnelsen for prisøkningen skal være at tjenesten da var blitt stabil og bra.

Når det gjelder de siste meldingene om struping av båndbredden, har Hauge mer forståelse for dette.

- Det er klart at 800 brukere ikke kan kjøre full hastighet på en 10 Mb-linje. Men tidligere er det blitt pratet om 640 kb/s linje inn og 128 kb-linje ut. Ønsket var 256 kb/s ut for å få litt avstand til ISDN, men i stedet får vi samme hastighet som ISDN med én linje. 300 kb/s inn er akseptabelt, men det utelukker likevel nedlasting av endel streaming video og slikt.

Hauge forteller at han har inntrykk av at Janco prøver å kvitte seg med en del tyngre brukere ved å sette ned hastighetene så mye.

- Spesielt de med FTP- og Web-servere hjemme vil nok merke den begrensede opplastingshastigheten godt. Saken er bare den at Janco også ødelegger mulighetene for de vanlige brukerne til en sjelden gang å sende større filer over nettet med bra hastighet.

Brukere som faktisk har gode erfaringer med Jancos tjeneste må gjerne kontakte digi.no.

digi.no følger saken.

Til toppen