BEDRIFTSTEKNOLOGI

En java-skeptikers vekkelse

En sjelden gang dukker det opp nye selskaper med nye idéer som setter en journalists skepsisfaktor på alvorlige prøver. SilverStream er et slikt selskap. Forutsatt at Java ikke deler skjebne med Unix og vi får et utall leverandørspesifikke versjoner, er det min spådom at SilverStream blir selve definisjonen på neste generasjons webutviklingsverktøy, skriver Øystein Kvistad i dagens digi-kommentar.

Øystein Kvistad
1. okt. 1997 - 15:32

Det finnes dem som spår at Java trolig ender opp som et fragmentert språk, delt inn i en rekke leverandørspesifikke versjoner og uten noen enhetlig oppbygging.

Samtidig innser - og innrømmer - stadig flere at den såkalte 100 % Pure Java-sertifiseringen ikke fungerer slik den var ment. Blant annet har Newsbytes påvist at det er færre enn 100 av de rundt 250.000 Java-applikasjonene som er i sirkulasjon på Internett som virkelig er helt plattformuavhengige og fullstendig Java-basert.

For det tredje skal det sies at Java opprinnelig ikke var designet som et applikasjonsutviklingsspråk. Og det er intet mindre enn naturlig, for dersom Java til slutt viser seg å bli en plattformuavhengig suksess, vil det paradoksale skje at de forskjellige plattformene i ytterste konsekvens forsvinner. Og hva er da poenget med plattformuavhengigheten?

Hvilket sikkert er en interessant høna-og-egget-diskusjon for noen, men trolig ikke nok til å holde særlig mye lenger på deg som leser. Men fattet du interesse for ingressen, lover jeg deg at du vil se relevansen om du henger med videre.

For i dag har jeg sett lyset. Og strømkilden til pæra er Java.

Det finnes nemlig noen amerikanere i Boston - i hovedsak gamle ringrever fra Lotus, Progress, Atria, Powersoft, Iris, Sybase og Watermark (med blant annet produkter som WebSpeed og Domino på samvittigheten) - som har gått sammen i det nye selskapet SilverStream Software Inc. og tatt en strategisk beslutning om at Java er det ultimate språket for å drive applikasjonsutvikling.

Akkurat dét får de neppe noen Nobel-pris for, men sammen har de utviklet SilverStream Web Application Platform, som etter min mening er det nærmeste noen hittil har kommet en idéell "weblikasjon" - et engelskinspirert uttrykk for seriøse forretningsapplikasjoner som kjøres på Internett.

Det geniale med utviklingsverktøyet - slik blant andre jeg fikk det demonstrert av SilverStreams Charles Ungashick i Tigerstaden tirsdag - er at du i én pakke får ett homogent miljø for både design av webgrensesnitt, oppbygging av applikasjonslogikk og oppkopling mot relasjonsdatabaser.

Kort sagt: Heretter kan du vise fingeren til den selgeren som kommer på døra og sier at du bør satse på bland-og-tilpass-metoden som de fleste utviklere i dag benytter. Selv i IT-verdenen finnes det faktisk noen enkle svar.

SilverStreams utviklingsverktøy lagrer alt innhold og applikasjonslogikk i en standard relasjonsdatabase. Er du allerede den lykkelige/ulykkelige (stryk det som ikke passer) bruker av en relasjonsdatabase fra for eksempel Oracle, Sybase, Informix eller Microsoft SQL Server, vil du fortsatt kunne kjøre den gamle basen via SilverStream. Tidligere databaseinvesteringer er altså ikke penger ut av vinduet.

SilverStream er grovt sett bygget opp av to hoveddeler: På den ene siden finner du en Java-basert skalérbar HTTP-server (SilverStream Application Server) som er knyttet til en database og i tillegg ekspederer applikasjoner til nettleserne. Den andre hovedbestanddelen er et objektorientert utviklingsmiljø (SilverStream Designer) med et grafisk brukergrensesnitt for Java-baserte web-applikasjoner.

I én og samme pakke kan du altså kombinere kraften og dynamikken fra klient/tjener-teknologien med den ubegrensete tilgangen Internettet gir og de grafiske muligheten som ligger i webpublisering.

Og nå lurer du sikkert på hvorfor jeg serverte den lange Java-harangen innledningsvis. Vel, egentlig var det ikke for noen annen grunn enn at du - også om du er webutvikler - kan gi blanke i hele Java-diskusjonen. Med SilverStream kan du nemlig programmere i Java uten å måtte kunne en eneste Java-kommando.

SilverStream genererer Java-kode automatisk , og reduserer dramatisk den manuelle programmeringsinnsatsen som ellers ville vært påkrevet for å bygge komplekse web-baserte applikasjoner. Men behersker du Java, og ønsker å programmere i Java, kan du gjøre det også.

Java er i seg selv som sagt plattformuavhengig og kan bli eksekvert i enhver standard nettlos. Altså er heller ikke SilverStream-applikasjoner proprietære, og dermed en langt mer åpen framgangsmåte enn klient/tjener utviklingsverktøy som eksempelvis VisualBasic eller PowerBuilder.

SilverStream mener selv at deres webutviklingsverktøy vil få like stor betydning for det Internett-relaterte applikasjonsmarkedet som nettopp PowerBuilder og VisualBasic var for klient/tjener-markedet. Det er ingen tøvete påstand.

Hvor tøvete den eventuelt er vil vise seg om et års tid. Da får vi svaret på om SilverStream Norge AS, som ble etablert 1. september, når målet om en omsetning på ti millioner kroner fra nå og ut 1998. Går det galt kan i hvert fall daglig leder Egil Thomas Andersen ikke skylde på et dårlig produkt.

Jeg tror ikke det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.