En kvart milliard har 4G-abonnement

Men det ventes en mangedobling de neste fem årene.

En kvart milliard har 4G-abonnement
Det foregår en kraftig utbygging av LTE-nettverk i mange land. I sommer kunngjorde China Mobile at selskapet vi ha en halv million LTE-basestasjoner i drift innen utgangen av 2014. Bilde: (c) Imaginechina/Corbis/All Over Press

Analyseselskapet Ovum presenterte i dag tall over den globale utbredelsen av LTE (Long Term Evolution), den mobile bredbåndsteknologien som gjerne markedsføres som 4G. Ifølge Ovum fantes det mer enn 250 millioner abonnenter med potensiell tilgang til LTE allerede i første kvartal i år. Dette tallet ventes av Ovum å passere to milliarder innen 2019, noe som tilsvarer 25 prosent av alle former for mobile bredbåndsabonnementer. Det hjelper selvfølgelig ingenting å ha et abonnement som gir tilgang til LTE dersom man ikke også har en enhet med LTE-støtte. Ovum mener at hver tredje person i verden vil bruke en slik enhet innen 2019.

– Økt tilgjengelighet og lavere priser på enheter med LTE-støtte er en stør drivkraft. Men utrulling og bruk er fortsatt på et tidlig stadium global, bortsett fra i Nord-Amerika hvor LTE representerer mer enn en tredel av den mobile bredbåndsbruken i første kvartal av 2014, sier senioranalytiker Thecla Mbongue i Ovum i en pressemelding.

I tet

USA er det landet med flest LTE-abonnenter. 35 prosent av alle LTE-abonnementene er tilknyttet de to største, amerikanske operatørene, Verizon Wireless og AT&T. Ved utgangen av første kvartal hadde disse to henholdsvis 47,9 og 38,4 millioner LTE-abonnenter. Fem andre operatører globalt har mer enn ti millioner LTE-abonnenter. De fleste av disse selskapene er amerikanske eller japanske.

Likevel er det i Sør-Korea at andelen av befolkningen som har LTE-abonnement er størst. 47 prosent av innbyggerne i landet hadde LTE-abonnement i første kvartal i år.

Det bygges nye LTE-nettverk i de fleste regioner i verden, men dekningen varierer sterkt. I USA tilbyr Verizon LTE-dekning i hjemmene til 93 prosent av befolkningen. I afrikanske land, hvor det finnes 22 nettverk fordelt på tolv land, er dekningen langt mer sporadisk. Unntaket er i Sør-Afrika, hvor tolv av de 22 nettverkene hører hjemme.

Europa

I Europa har ti LTE-nett blitt lansert i år. I alt er 96 slike nettverk i drift, og mange flere planlegges, ikke minst i Øst-Europa og i SUS-landene.

Storbritannia er det vest-europeiske landet med flest LTE-abonnenter, mer enn seks millioner. I Øst-Europa ligger Russland i tet med drøyt to millioner LTE-abonnenter.

I Asia og Stillehavsregionen er fantes det i sommer 34 LTE-nettverk, fordelt på 16 land, med til sammen mer enn 100 millioner brukere. Dette er likevel bare 9 prosent av mobilabonnentene i regionen. Men regionen har også de tre landene med flest LTE-abonnenter, bak USA, nemlig Japan, Sør-Korea og Australia. 32 prosent av verdens LTE-abonnenter hører hjemme i tre disse landene.

I Midtøsten øker antallet LTE-abonnenter kraftig. I andre kvartal var det omtrent tre millioner LTE-abonnenter i regionen, 174 prosent flere enn et år tidligere. Utbredelsen er høyest i Kuwait, hvor 20 prosent av befolkningen har LTE-abonnement.

Les mer om: