En kvart milliard rett i papirkurven

Unødvendige utskrifter koster Norge en kvart milliard kroner i året, ifølge en undersøkelse.

Unødvendige utskrifter koster Norge en kvart milliard kroner i året, ifølge en undersøkelse.

Skriverleverandøren Lexmark har gjennomført en europeisk undersøkelse blant 3000 kontoransatte, for å kartlegge hvor mye de skriver ut, og hvor mange ark som går rett i papirkurven. Dataene ble samlet inn i februar og mars i år.

Undersøkelsen tyder på at hver kontoransatt i gjennomsnitt skriver ut 34 sider hver dag. 17 prosent av disse går rett i papirkurven.

Lexmark antar at om lag 1,6 millioner nordmenn arbeider helt eller delvis på kontor. Hvis hver av oss skriver ut 34 sider, blir det til sammen 54,4 millioner ark per dag, hvorav 11 millioner kastes uten å bli lest. Det svarer til 22 000 pakker med 500 ark i hver. I løpet av årets 240 arbeidsdager går 5,3 millioner papirpakker à 50 kroner til spille.

Sløsingen kan derfor antas å koste over 260 millioner kroner i året.

En tilsvarende beregning for Europa, med anslagsvis 200 millioner kontoransatte, gir en antatt papirsløsing på 36 milliarder kroner i året.

Papirsløsingen varierer mye fra bransje til bransje, men det er liten forskjell mellom offentlig og privat sektor, ifølge Lexmark. I varehandelen går hver fjerde utskrift rett i papirkurven, og hver ansatt skriver ut gjennomsnittlig 47 sider per dag. I bank- og finans skrives det ut 46 sider per ansatt per dag, og 18 prosent kastes uten å bli lest.

En interessant observasjon er at 52 prosent av de kontoransatte mener det sløses med utskrifter, men bare 26 prosent mener de selv bidrar til sløsingen.

Ellers tyder undersøkelsen på at det kastes relativt mer i småbedrifter med inntil 10 ansatte enn i storbedrifter med over 500 ansatte: Andel ark som havner rett i papirkurven er henholdsvis 21 og 15 prosent.

Markedsdirektør Hans Arvid Rønning i Lexmark Norge har denne kommentaren:

– Dropp utskrift av dokumenter som du allerede kan lese på skjermen. Hvis du må se det «svart på hvitt», kan du anskaffe en dupleksskriver som skriver på begge sider av arket. Dupleks kan halvere papirforbruket og redde mange granskoger.

Til toppen