JUSS OG SAMFUNN

Én million bruker Facebook via Tor

Ikke så selvmotsigende som det kanskje høres ut.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. apr. 2016 - 15:24

Facebook kunngjorde nylig at det nå er mer enn 1 million mennesker som bruker selskapets tjeneste via anonymitetsnettverket Tor i løpet av en periode på 30 dager. Dette er nesten en dobling siden en tilsvarende periode i juni fjor.

Det kan det virke litt pussig at så mange bruker Tor til nettopp å besøke Facebook.

Ikke bare personvern

For mens Facebook er opptatt av å få vite mest mulig om brukerne sine, benyttes Tor av mange nettopp for å få økt personvernbeskyttelse.

Likevel er det altså mange som benytter onion-nettsteder Facebook har tilbudt i Tor i rundt to år.

Det er nemlig slik at ikke Tor bare brukes personer som er opptatt av å skjule hvem de er eller har noe å beskytte, men også av brukere som ønsker tilgang til tjenester som er blokkerte av myndighetene i landet de bor eller befinner seg.

Runa A. Sandvik er nyansatt direktør for informasjonssikkerhet hos New York Times. Bilde: H.Brombach
I et foredrag under Sikkerhetskonferansen som NSM arrangerte i Oslo i mars, sa Runa A. Sandvik, som tidligere og over flere år har bidratt til Tor-prosjektet, at den arabiske våren forandret hvordan folk benytter Tor.

Tidligere har anonymitet og personvern vært de viktigste årsakene, men under disse opprørene tok aktivistene i bruk Tor for å få tilgang til tjenester som Facebook, Twitter og annet blokkert innhold, hvor de kunne utveksle informasjon og meninger.

Positiv omtale

Ifølge Sandvik førte dette for første gang til at den generelle pressen omtalte Tor på en positiv måte.

Senere har Tor av samme årsak blitt tatt i bruk i land som Kina, Iran og Russland, ikke primært for å skjule hvem de er, men for å få tilgang til blokkerte tjenester.

Teknologien bak Tor ble skapt ved United States Naval Research Laboratory og DARPA på 1990-tallet. Det temmelig frittstående Tor-prosjektet ble etablert i 2002.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.