FORBRUKERTEKNOLOGI

En mus for alle underlag

Microsoft mener dette er det neste store innen musteknologi. Holder BlueTrack mål?

Microsofts patenterte BlueTrack-teknologi er basert på en kraftig blå stråle. Hvis man som her løfter musen litt ser man at strålen er mye mer «samlet» enn tilfellet er ved lasermus.
Microsofts patenterte BlueTrack-teknologi er basert på en kraftig blå stråle. Hvis man som her løfter musen litt ser man at strålen er mye mer «samlet» enn tilfellet er ved lasermus. Bilde: Marius Jørgenrud
17. sep. 2008 - 10:55

Microsoft er verdens største produsent av programvare, men de er også en betydelig produsent av maskinvareprodukter.

Nå er selskapet på signingsferd for å vise frem høstens nyheter, og denne uken banket de på døren til digi-redaksjonen.

Med seg hadde de BlueTrack, som skal være en nyvinning innen pekeprodukter.

Microsoft hevder at at dette er firehjulstrekkeren blant mus. Den skal kunne kjøre på nærmest et hvilket som helst underlag.

For å bevise dette pakket delegasjonen fra Microsoft opp marmorfliser og ulike underlag - og ber oss prøve. Dette er overflater som optisk- eller lasermus fungerer dårlig sammen med.

- Folk sitter mange merkelige steder og jobber med sine bærbare PC-er, sier Marco Stenvall, nordisk produktansvarlig for Microsofts maskinvareavdeling.

Og jo da, dette fungerer over all forventning. Mus med BlueTrack-teknologi lar seg ikke stoppe av verken blankpolerte treflater, ruglete skiferheller, ulike bukseben og så videre.

Alle regler har et unntak, og i dette tilfellet er det glass. Men på glassflater kommer også modeller med optisk sensor og laser til kort.

Presisjonen føles dessuten svært mye bedre enn med undertegnedes gamle optiske mus Presisjonen føles svært mye bedre enn med undertegnedes gamle optiske mus.

- Strålen er fire ganger større enn på laser. Og fordi den er større krever strålen også et større hull enn vanlig, forklarer han.

Det er omtrent plass til en grønn ert i dette hullet, og dermed skulle man tro at støv og skitt vil kunne samle seg og gi problemer. Tankene går straks til det ekle sorte belegget man stadig måtte rense ut av gamle kulemus.

Det gjør det ikke ifølge en instruksjonsvideo som nå spiller i bakgrunnen. Musen utsettes for en pose støv uten at presisjonen ser ut til å ta skade.

- Større åpning gjør at skiten enklere faller ut igjen også, forklarer Microsoft-misjonæren.

Det brenner et blått lys for laser

 <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Bilde: Marius Jørgenrud

Stenvall spår at Microsofts kommer til å fase ut laser i selskapets produktportefølje fortløpende. Det er bare snakk om en overgangstid, mener han.

- Om et par år kommer vi ikke lenger til å tilby laser, med mindre kundene etterspør det, sier han.

Den opprinnelige kulen gjorde sitt, mens utgaver med optisk sensor og laser fungerer på litt ulikt vis. Dette er det neste store, slår han fast.

I første omgang er BlueTrack-teknologien tilgjengelig i to nye modeller, Explorer Mouse og Explorer Mini Mouse. Begge er trådløse. Explorer Mouse leveres med en ladestasjon, mens Explorer Mini Mouse benytter to AA-batterier, som skal være nok til å drive musen i minst seks måneder.

De to modellene har en veiledende pris i Norge på henholdsvis 699 og 499 kroner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.