En navnesak

Jakten på domenenavn har vært de siste årenes gullrush. De tidligste sikret seg gullkorn som lå åpent i dagen. Senere har det vært en konstant jakt på de skjulte skatter, kapring av andres varemerker og mange tvister om hvem som har rett til hva. Noen store beløp har skiftet eier, og andre lærte at det er ikke gull alt det som glimter.

Om verdien av domenenavnet business.com virkelig er 7,5 millioner dollar kan nok diskuteres, men det er visstnok prisen som ble betalt. Som merkenavn er nok dette domenenavnet nokså håpløst, men som et veiskilt på informasjonsmotorveien har det sikkert en viss verdi. Det som virkelig er interessant er hva som skjer med dette markedet i tiden framover.

I Norge er reglene til NORID i ferd med å endres, noe som resulterte i et nytt gullrush. For dem som synes det har vært mye mas og rot i Norge kan det kanskje være en trøst å se på Canada. Når det offentlige overtar administrasjonen av domenenavn har man enkelt å greit valgt å slette det gamle registeret på 90 tusen domenenavn. Alle har rett til å søke om sitt eget navn på nytt i løpet av en periode på litt over 6 uker, se selv.

1. november eller deromkring kommer det nye registeret i drift og det blir spennende å følge denne utgaven av "så mange ga jeg bort, så mange fikk jeg igjen".

Diamanter varer evig, men domenenavn...

Til nå har lykken vært å eie sitt eget firmanavn eller varemerke som et internasjonalt domenenavn, aller helst som .com. Det er et eventyr å høre om formuene som er skapt på å selge tomter på beste virtuelle vestkant, men kan det tenkes at det også kan forekomme en forslumming? For tiden vurderes det å åpne for nye toppnivådomener. Listen med søkere som vil rydde nytt land er lang og forslagene er mange. Kan virkelig ett eller flere av disse nye navnene måle seg med det gode gamle .com?

Selvsagt er det mulig. Dersom noen legger forholdene til rette og bruker noen hundre millioner på markedsføring virker det nesten sannsynlig, selv om jeg ikke vil komme med sikre påstander om framtiden. Kanskje blir kaoset bare litt større, og de ressurssterke sikrer seg navnene sine i noen flere toppnivådomener.

Kanskje gir mange nye toppnivådomener nådestøtet til systemet med domenenavn som den viktigste identiteten på Internett og rydder veien for neste generasjon katalogtjenester. Hvem vet? Ikke jeg, men det er hyggelig å håpe på at etter kaos kommer orden.

- - -

P.S.

Etter at denne saken ble skrevet, har CIRA (Canadian Internet Registration Authority) annonsert at de kun vil re-registrere domenenavn fram til 7. november, og opplyser at de per 23. oktober har fått inn drøye 22.000 meldinger om re-registrering. Først i februar 2001 vil de slippe fri de gamle registrerte navnene som ikke blir re-registrert.

D.S.

Les mer om:
;