BEDRIFTSTEKNOLOGI

- En NT-tjener i hvert hjem

Det er i dette perspektivet Microsoft-direktør Ole Morten Settevik setter forventningen om utbredt bruk av Windows CE i husholdningsapparater.

Eirik Rossen
1. feb. 1999 - 17:33

Oppgaven til hjemmets NT-tjener vil være å formidle instrukser til hjemmets mange Windows CE-baserte apparater, ifølge Settevik. Visjonen likner på den Sun bekjenner seg til i forbindelse med Jini (se peker i høyre marg til artikkel om Jini), men i Microsofts utgave er Java overflødig, liksom Sun greier seg uten NT.

Setteviks uttalelse falt i forbindelse med utspillet over norsk industri om å ta i bruk Windows CE når det skal utvikles dedikerte systemer eller innbyggingssystemer. Poenget er at hvis slike apparater gis en nettutgang, vil de kunne utveksle informasjon med den tjeneren de tilkoples. Siden Windows CE og Windows NT bokstavelig talt er skapt for hverandre, betyr dette at Windows CE-baserte varmeovner, komfyrer, lamper, videospillere og så videre, uten videre vil kunne styres fra samme NT-tjener, bare applikasjonen er tilrettelagt for det. Opptak av digital tv eller radio vil kunne programmeres og dirigeres til et egnet lagringsmedium på lokalnettet, for eksempel en CD- eller DVD-brenner.

Med litt trådløs teknologi inn i bildet også, åpner dette for at du kan signalisere per mobiltelefon overfor komfyren at det er på tide å sette over potetene, eller vri bryteren på varmtvannsberederen slik at hele familien får dusjet når dere kommer hjem fra vinterferie.

Hvis alle hadde vært enige i at Microsoft er best, ville nok dette vært enkelt. Men Jini-tankegangen har bred støtte, og fortsatt har andre selskaper egne prosjekter i samme perspektiv. I mellomtiden kan vi forbrukerne vente tålmodig - og hvor lenge? - på det første CE-baserte husholdningsapparatet og dømme når det kommer om det duger eller ikke. Sannsynligvis vil grensesnittet ikke rette seg mot et nettverk, men direkte mot en menneskelig bruker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.