JUSS OG SAMFUNN

Én part avgjør Norges syn på Open XML

Det ble ingen enighet på høringen om Open XML. Norges stemme avgjøres derfor av én aktør.

23. aug. 2007 - 14:30

Onsdag ettermiddag var mange sentrale aktører innen norsk IT samlet for å diskutere hvorvidt Norge skal stemme for eller mot forslaget om å godkjenne det opprinnelige Microsoft-formatet Office Open XML – også kalt OOXML eller Open XML – som ISO-standard.

Ifølge deltagerne som digi.no har snakket med, skal det ha vært et konstruktivt møte der både argumentene for og i mot ble fremført på en god og skikkelig måte.

Det var imidlertid ikke mulig å komme til en enighet: Leirene for og mot var omtrent like store.

– Det er noen som var mer bombastiske enn andre, men det var et temmelig jevnt møte, sier Bjørnhild Sæterøy i Standard Norge til digi.no.

Norge er likevel fast bestemt på å bruke sin stemme under den internasjonale avstemmingen 2. september. Det betyr at noen må skjære igjennom, og ta avgjørelsen på Norges vegne.

– Standard Norge er de som skal stemme, og vi må ta det ansvaret, sier Sæterøy, til digi.no.

Helt på egen hånd vil ikke Standard Norge operere. Aktørene får fortsatt en mulighet for å komme med innspill.

– Vi skal ha en dialog på e-post med de som var på høringen, og så skal vi ha et møte med formannen i komiteen, sier Sæterøy, til digi.no.

Norge og de øvrige 31 landene i ISO-komiteen som skal avgjøre godkjenningen av Open XML, kan velge tre alternative stemmegivninger. I tillegg til rent «ja» og rent «nei» kan de velge et betinget «ja», der betingelsene for å stemme ja gjøres rede for i en egen kommentar.

Når stemmene skal telles opp, er umiddelbar godkjenning avhengig av et kvalifisert flertall med rene «ja» stemmer.

Dersom det ikke er et tilstrekkelig antall med rene «ja», kan ISO gå inn for å fortsette drøftingene dersom tallet på betingede «ja» tyder på at en endring av spesifikasjonene kan føre til et tilstrekkelig antall rene «ja» i en seinere avstemming.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.