En PC for operasjonssalen

Egnet programvare gjør PC-en til hjelpemiddel i operasjonssalen. Fujitsu Siemens har en maskin som verken stråler, gasser eller støyer.

Egnet programvare gjør PC-en til hjelpemiddel i operasjonssalen. Fujitsu Siemens har en maskin som verken stråler, gasser eller støyer.

Fujitsu Siemens har begått en PC som følger så strenge normer for gassing, elektromagnetisk stråling, interferens, støy og varmeutvikling at den kan plasseres i en operasjonssal, inntil 1,5 meter fra pasienten. Også tastatur, skjerm og mus følger de samme strenge normene.

– Med spesialisert programvare kan maskinen gjøres til et spesialisert instrument, sier produktsjef Gernot H. Wullstein i Fujitsu Siemens Norge. – Den selges gjennom partnere som installerer programvaren og som tar på seg det juridiske ansvaret for hele pakken.

Etter det Wullstein vet, er Fujitsu Siemens alene om å levere PC-er til operasjonssalen.

– I Tyskland er slike PC-er underlagt et eget regelverk. Applikasjonene det er snakk om, er for eksempel ultralyd- eller overvåkningsprogrammer. Det er verken teknisk mulig eller hensiktsmessig å kjøre slike på en tynn klient. Regelverket kan ventes å heves til EU-nivå. Vi tar sikte på å ligge i forkant av et slikt regelverk.

Maskinene er en variant av Scenic-familien, døpt W600 MedPC. Den huses i en stor tårnkabinett, og kan konfigureres med prosessor, minne, disk, grafikk med mer etter kundens spesifikasjoner. Blant valgmulighetene er enkel drifting over nettverket og integrert smartkortleser for autentisering og andre sikkerhetsfunksjoner. Støynivået er som fra selskapets nye ”hviskende” PC-er i den samme Scenic-familien.

Wullstein kan ikke vise til installasjoner i Norge ennå, men håper de vil komme. Fujitsu Siemens har rammeavtaler to helseregioner.

Til toppen