BEDRIFTSTEKNOLOGI

En rekke WLAN-mobiler i vente

Støtte for WLAN ser ut til å bli vanlig funksjonalitet i mobiltelefoner den kommende våren, også i middels dyre håndsett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. sep. 2005 - 10:47

Den internasjonale mobiloperatørforeningen Fixed-Mobile Convergence Alliance (FMCA) skrev i slutten av august at den venter at det i løpet første halvdel av 2006 vil lanseres minst 20 mobiltelefonmodeller med WLAN-støtte fra store leverandører som Motorola, Nokia og Samsung. Telia Sonera melder samtidig at minst 15 av disse vil være i den midtre prisklassen. Telia Sonera har nettopp blitt medlem av FMCA.

Nå finnes det allerede mobiltelefoner med WLAN-støtte på markedet, blant annet Motorolas Foma M1000 utviklet for japanske NTT Docomo og Nokia 9500 Communicator. Men dette er telefoner i det øvre prissjiktet.

LG Electronics presenterte denne uken en ny mobil som den har utviklet sammen med amerikanske Kineto. Denne mobilen, CL400, støtter GSM og WLAN (802.11b/g), og skal i framtiden utstyres med støtte for IP-telefoni basert på SIP (Session Initiation Protocol).

Mobilen, som skal bli klar for operatørtesting mot slutten av året, skal også støtte aksessteknologien UMA (Unlicensed Mobile Access).

UMA er en 3GPP-standard som tillater sømløs overlevering av tale og data fra en vidtrekkende mobilnettverk til WLAN. UMA-standarden definerer hvordan mobiloperatører kan gjøre blant annet WLAN-soner, både private, bedriftseide og offentlige, om til raske mobilaksesspunkter for både tale og data. Dette skal kunne redusere kostnadene for både operatørene og brukerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.