En skinnende ny LibreOffice er klar

Kildekoden har fått en grundig rens.

En skinnende ny LibreOffice er klar
LibreOffice 4.0 har ankommet med svært mye ny kode. Bilde: The Document Foundation

The Document Foundation (TDF) lanserte i går LibreOffice 4.0, den første nye fullversjonen av kontorverktøyet siden prosjektet ble splittet ut av OpenOffice-prosjektet høsten 2010.

Fra TDFs kunngjøring går det klart fram at LibreOffice 4.0 er utgivelse hvor det ikke bare har blitt lagt til nye funksjonalitet, men hvor det også har blitt gjort betydelige forbedringer i den eksisterende koden.

Kodebasen skal nå være både mer renvasket og smidigere enn tidligere, ikke minst fordi svært mye foreldet kode har blitt fjernet. Endringene omfatter flere millioner kodelinjer. I tillegg har omtrent 25 000 linjer med kommentarer blitt oversatt fra tysk til engelsk.

Dette gjør det enklere for utviklerne å forstå koden. Det gjør det også mer attraktivt for nye utviklere å delta. For øyeblikket er det omtrent 500 utviklere som bidrar til LibreOffice-prosjektet, hvorav 3/4 gjør dette på frivillig og uavhengig basis.

Samhandling

Bedre interoperabilitet og integrasjonsmuligheter er blant de viktigste nyhetene. LibreOffice 4.0 skal gjennom CMIS-standarden kunne integreres med blant annet Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft Sharepoint 2010, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service.

Det loves bedre støtte for Visio-, DOCX- og RTF-dokumenter. Helt nytt er muligheten for å importere Microsoft Publisher-dokumenter.

Brukergrensesnittet skal ha fått noen forbedringer, inkludert støtte for Personas-temaen som er kjent fra Firefox. Det nevnes også integrasjon med Unity-brukergrensesnittet til Ubuntu.

Dialogvinduene er nå basert på en «widget-layout»-teknikk, noe som skal gjøre det enklere å modifisere brukergrensesnitt-elementer og som nå legger et grunnlag for videre forbedringer i brukergrensesnittet.

Fjernkontroll

Presentasjonsverktøyet Impress kan nå styres av en egen applikasjon til Android, Impress Remote Control App. Foreløpig er det bare visse LibreOffice 4.0 i visse Linux-distribusjoner som støtter appen, men en ny versjon appen, som skal komme om ikke så lenge, skal støttes på tvers av både Windows, OS X og alle Linux-distribusjoner.

Ellers loves det ytelsesforbedring på en rekke områder, inkludert i regnearket Calc og ved lasting og lagring av mange typer dokumenter.

En mer komplett oversikt over nyhetene finnes her. Selve programvaren er tilgjengelig via denne siden.

    Les også: