En titt på Internett Explorer 3.0

Microsoft tar nok et stikk i kampen mot Netscape og kommer med Internett Explorer 3.0 på norsk. Microsoft leverer et solid produkt om enn noe tungt og stort. I og med at Explorer kommer på norsk, faller vel mye av grunnlaget bort for Telenors egenutviklede norske nettleser Opera.

Microsoft tar nok et stikk i kampen mot Netscape og kommer med Internett Explorer 3.0 på norsk. Microsoft leverer et solid produkt om enn noe tungt og stort. I og med at Explorer kommer på norsk, faller vel mye av grunnlaget bort for Telenors egenutviklede norske nettleser Opera.

Microsoft lanserer norsk versjon av Internet Explorer (IE) 3.0. Ett år etter den funksjonsfattige versjon 1.0 fremstår versjon 3.0 i dag som et meget omfattende program. Man skimter allered konturene av Office 97.

Nyheter i versjon 3.0 er bl.a støtte for animerte gif-filer og støtte for multimedia-filer. Dersom du klikker på en link til en video-fil i .AVI eller QuickTime-format, begynner avspillingen av filen mens den hentes. IE 3.0 støtter MPEG, AVI, MOV og QuickTime videoformater. På lydsiden er det støtte for WAW, MIDI; AIFF, AU og MPEG.

Microsofts ActiveX-teknologi gjør installasjon av "plug-ins" (tillegg) til en enkel sak. Dersom du kommer til en side som krever et tillegg, får du spørsmål om du vil hente det. Svarer du ja, hentes tillegget ned og neste gang vil nettleseren automatisk takle sider som krever dette tillegget. De som har hentet tillegg vet at det kan være en kronglete prosess, hvor man må lokalisere filen, laste den ned, og så installere den før den virker.

Arkitekturen i IE 3.0 er satt sammen av et sett med ActiveX-kontroller slik at programmerere kan bygge inn internettfunkjonalitet i alle applikasjoner ved å bruke IE som en ActiveX-kontoll. IE kan også utnytte en hvilken som helst annen ActiveX applikasjon. Den komponentbaserte arkitekturen gjør at man kan få flere funksjoner uten å endre hele koden, og ved oppgraderinger trenger brukeren bare å hente tillegget, og ikke hele pakken hver gang.

Internet Explorer har egen e-post- og newsleser. Microsoft Mail/News har full HTML-støtte slik at brukeren kan skrive og lese e-post i HTML-format. En internettadresse blir automatisk til en link, slik at man kan klikke på den i postleseren og åpne stedet i nettleseren.

Andre nyheter er "Cascading Style Sheets" (CCS) som skal gi desktop-publishingmuligheter på Internett. Med CCS får man bla. full fontkontroll og kan bruke typografiske måleenheter. Man kan også bruke bakgrunnsfarge eller bilde i tabeller og avsnitt.

For administratorer vil Internet Explorer Administration Kit være interessant. Med dette kan man skreddersy Explorer med selskapets logo, interessante bokmerker, og verktøylinjer. Instillinger for postserver, porter, proksier og lignende kan konfigureres før brukerinnstallasjon.

Foreldre som er bekymret for at barna skal få tilgang til upassende stoff på internett, vil også sette pris på mulighetene til å begrense barnas tilgang til bestemte steder. Både språk og innhold kan benyttes som kriterier for adgangskontroll.

Til toppen