En ukjent feil smittet 11.000 PC-er

DnB Nor jobber nå natt og dag for å rense alle sine PCer og servere for et ukjent virusangrep.

Det er lenge siden virus-angrep slo ut store norske selskaper, de fleste hackere forsøker seg nå på pengesvindel og virus-vernet hos de fleste er blitt veldig bra. Men noe eller noen gjorde en glipp hos Norges største bank, DnB Nor på fredag.

På fredag klokken 12 begynte et datavirus å spre seg i DnB Nors ansattes PC-er, som nå har rammet i alt 11.000 PC-er i 190 fillialer spredd over hele landet.

- Det er foreløpig ukjent hva som har forårsaket spredningen. Det eneste vi vet er at det er viruset Viking.gt som sprer seg i raskt omfang, og vi vet fra hvilket kontor det oppstod, forklarer informasjonssjef Tor Dyrdahl i DnB Nor til digi.no.

Viruset påvirker ikke nettbankkundene, minibankuttak eller kontofon, men rammer kontorstøtteverktøyet til de ansatte. Dette vil igjen hindre kunder som kommer til banken for å få hjelp.

Dyrdahl forteller om en omfattende rensejobb med hjelp fra sikkerhetsselskapet Norman som har pågått helt siden fredag, natt og dag fram til nå. 90 prosent av PC-ene skal nå være renset. I tillegg gjenstår et hundretalls servere.

Dyrdahl håper at de ansatte kan jobbe som normalt fra i morgen, men enkelte Internett-tjenester er fortsatt lukket i dag.

Mange tjenester og dataverktøy har ikke har vært tilgjengelig i bankkjedens fillialer, og flere fillialer har valgt å stenge dørene i perioder.

Dyrdahl vet foreløpig bare fra hvilket kontor viruset viking.gt har kommet fra, men det er foreløpig ukjent hva som kan ha forårsaket virusangrepet.

- Det er heldigvis ingen ondsinnet angrep, der noen med vitende og vilje har ønsket å skade banken, men det som har skjedd viser at vi må se nærmere på interne rutiner, sier han til digi.no.

Norman renser og legger nå inn oppgradert beskyttelse i 11.000 PC-er i tillegg til et hundretalls servere.

Til toppen