En verden - en mobil

Om få år kan du kjøpe en mobiltelefon i Norge og bruke den over hele verden. Dette er resultatet etter at den internasjonale teleunionen torsdag offentliggjorde detaljene i sitt forslag til neste generasjon mobiltelefoni.

Om få år kan du kjøpe en mobiltelefon i Norge og bruke den over hele verden. Dette er resultatet etter at den internasjonale teleunionen torsdag offentliggjorde detaljene i sitt forslag til neste generasjon mobiltelefoni.

ITU (International Telecommunications Union) har valgt en løsning som vil innebære at flere tekniske løsninger kombineres slik at forbrukerne ikke vil oppleve annet enn at mobiltelefonen fungerer der mobilnettene har dekning. Organisasjonen velger dermed å benytte seg av teknologi fra mobilindustriens største aktører for å unngå strid om hvilken av de ulike forslagene ITU har vurdert som skal være "viktigst".

- I et nøtteskall snakker vi om en fleksibel standard basert på flere mobilløsninger, sier talskvinne i ITU, Francine Lambert, til Wired.

Hun sier at det viktigste er at det for brukeren oppfattes som et globalt nett, mens det i realiteten er flere som kombineres ved bruk av egne mobiltelefoner tilpasset de ulike mobilnettene.

ITU mener organisasjonens beslutning i vesentlig grad styrkes ved at Ericsson og Qualcomm har kommet til enighet om å støtte en CDMA-basert standardløsning. Fram til nå har ulike mobilsystemer i verden gjort livet surt for mobilbrukere i verden som var reis, fordi en mobiltelefon kjøpt i Norge ikke kunne brukes andre steder enn med GSM-dekning. Store deler av USA har for eksempel valgt en helt annet type teknologi i sine mobilnett, oftest basert på Qualcomms CDMA-teknologi.

I tillegg til GSM og CDMA har ITU inkludert to andre mobilløsninger, TDMA (time division multiple access) og SDMA (space dimension multiple access) i sitt forslag.

Foruten at det nye mobilgenerasjonen skal sikre global roaming, så skal den nye mobilløsningen også sikre høyere båndbredde, opp til 2 Mbit/s. ITU har også forberedt den nye teknologien til en kommende satellittintegrasjon, slik en dels allerede ser det gjennom Iridium og de kommende systemene Globalstar og ICO.

CDMA (Universal Mobile Telecommunications System)
Dette er en såkalt spredt spektrum-teknikk som konverterer analoge signaler til digitale for overføring via mobilnett. CDMA har vesentlig større kapasitet enn TDMA. I følge Techwebs TechEncyclopedia gir CDMA inntil 35 ganger

kapasiteten til det tradisjonelle analoge nettet. California-selskapet Qualcomm Incorporated er en av de ledende på området og har en rekke patenter på produkter basert på CDMA-teknikk.

Til toppen