Enda en PC-aktør kan bli slukt

Kampen om stor-skalafordeler kan utløse enda et oppkjøp i PC-bransjen - Packard-Bell er i spill.

Enda en PC-aktør kan bli slukt

Spektakulære oppkjøp har preget PC-bransjen gjennom mange år, for bransjen sliter med små marginer og hevder hvertfall selv at storskala-fordeler er viktige.

Dette var begrunnelsen bak både HPs kjøp av Compaq og Lenovos oppkjøp av IBMs PC-divisjon. Og plassene på seierspallen bytter fort i markedet der mye skal byttes ut hvert halve år. HP er tilbake på topp, den gamle vekstkongen Dell faller mens Acer raser oppover og Lenovo nå ser ut til å ha fått kontroll på skuta.

Og i en opprørt bransjen kastes det nå inn en ny ball: Europeiske Packard-Bell, produsenten av maskiner primært til hjemme-markedet, men også bedrifter er i spill.

Packard-Bell var tidligere en divisjon i det japanske Nec-konsernet, men Nec solgte selskapet i fjor. I tillegg til PCer, lager selskapet skjermer og en del annen konsument-elektronikk.

Det er de to aktørene som slåss om tredjeplassen i det globale PC-markedet som slåss om Packard-Bell. Både Lenovo og Acer vurderer å by på selskapet, forteller kilder den velrenomerte Financial Times har snakket med.

Acer vil ikke si noe ting, men Lenovo medgav i går i en kort pressmelding at man forhandler med Packard-Bell-eierne. Lenovo er "i diskusjoner med en uavhengig trejdepart i forbindelse med et foreslått oppkjøp av Packard Bell", men understreker at forhandlingene kan strande.

Det er den Hong-Kong-baserte investoren John Hui som eier kjæpte selskapet for etter ryktene bare 600 millioner kroner i fjor.

Packard-Bell passer godt for Lenovo, påpeker analytikere, fordi selskapet ikke er så sterke i Europa. Det hadde også kunnet gi Lenovo en sterkere tredjeplass, for Acer og Lenovo er hakk i hæl. Acer var størst i første kvartal og Lenovo i andre. HP er størst og så kommer Dell.

Men Acer forteller også at de er i forhandlinger og regner med å være i boks i løpet av september, men kaller oppkjøpet "lite". Det er derfor ikke helt skråsikkert at selskapet snakker om Packard-Bell.

Enkelte analytikere påpeker at Acer også kan være interessert i Fujistu-Siemens, men dette hadde nok ikke vært et "lite" oppkjøp.

Packard Bell, som har hovedkontor i Nederland, omsatte for 1,5 milliarder euro i fjor og er den femte største PC-leverandøren i Europa. Men dette betyr ikke så mye - selskapet har bare tre prosent av markedet i Vest-Europa og solgte 830.000 maskiner i fjor, i følge Gartner.

Les mer om: