AVTALER & KONTRAKTER

Enda en utsettelse for nødnettprosjektet

Norges mest prestisjefylte IT-kontrakt, nødnettprosjektet, rammes av kraftige forsinkelser.

Nødnettprosjektet med en kostnadsramme på 3,6 milliarder kroner skulle ha vært avgjort i juni i år. Ifølge planen skulle utbyggingen av et nødsamband mot blålysetatene på Østlandet igangsettes i løpet av høsten.

Men nødnettprosjektet har vært utsatt en rekke ganger, og er fortsatt ikke i boks. Nå er det Regjeringen som bremser arbeidet, og det kan forsinke arbeidet kraftig.

Med nokså dramatisk tittel skriver dagensit.no i dag at det blir stopp i nødnettet etter 11 års utredning.

Regjeringen skal ikke være villige til å ta en avgjørelse – men ønsker seg i stedet en ny utredning av saken.

Det skal først og fremst være SV som ønsker en ny evaluering av prosjektet. Dagensit.no sitter på opplysninger om at saken skal opp i regjeringen førstkommende torsdag.

I SV ønsker man at EADS ikke får kontrakten fordi selskapet inntil i vår hadde et datterselskap som blant annet produserte klasebomber og atomvåpen. EADS er også blitt kastet ut av Pensjonsfondet. Siemens heftes av at forsvarspersonell skal ha mottatt gaver og reiser i forbindelse med IKT-kontrakter til Forsvaret.

Da digi.no spurte informasjonsansvarlig for nødnettprosjektet Arild Vollan om han kunne avkrefte denne påstanden, vil han ikke kommentere annet enn at «dette blir spekulasjoner fra avisens side».

Dermed virker det svært trolig at nødnettet i beste fall utsettes for en kraftig forsinkelse.

Teleavisen skriver at redaktør Ole Martin Mortvedt i PolitiForum frykter et års utsettelse av nødnettet.

På lederplass i PolitiForum skriver Mortvedt at utsettelsen av avgjørelsen om leverandør kan gjøre det vanskelig å rekke en Stortingsbehandling neste høst.

Innstillingen ble levert til Justisdepartementet for et par uker siden, men justisminister Knut Storberget erklærte seg inhabil i saken og statsminister Jens Stoltenberg utnevnte kulturminister Trond Giske som settestatsråd i saken.

Redaktør Mortvedt skriver i PolitiForum at flere nå stiller spørsmål ved om Stortinget i det hele tatt har mulighet for å få behandlet en fullfinansiering neste høst.

To grupperinger har slåss om kontraktene i siste runde; den ene ledes av det fransk/tysk/spanske konsernet Eads, mens det andre ledes av det tyskeide Siemens. Det har tidligere vært uttrykt frykt for at politiske føringer kan påvirke valget av hovedleverandør.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.