Enda et datavirus for sløvinger

Et nytt virus, Braid/Bridex/Brid, gjenspeiler framveksten av en ny type IT-brukere som trives med datalus og utløser stadig flere smitteforsøk.

Virusvernselskapene har oppdaget enda et datavirus i det fri. Braid/Bridex/Brid anses som bare moderat risikabel, siden smitte krever enten at brukeren har Internet Explorer 5.01 eller 5.5 med IFrame-sårbarheten som Microsoft kunngjorde og tettet i mars i fjor, eller trosser alle advarsler og klikker på et e-postvedlegg kalt readme.exe.

Dessuten viser det seg at Braid har arvet så mye fra det eldgamle Funlove-viruset, at det har ingen sjans til å snike seg forbi et noe normalt oppdatert antivirusprogram.

Statistikk fra MessageLabs Ltd for de siste ukene kan tyde på at det er i ferd med å danne seg et eget fellesskap av surfere som nekter enhver befatning med normale regler for IT-sikkerhet, og at dette fellesskapet så å si trives med sine datalus. Denne oversikten viser registrerte smitteforsøk per måned.


Tallet økte med nesten 70 prosent fra september til oktober, mens september-tallet lå dobbelt så høyt som det høyeste månedstallet i perioden desember 2001 til april 2002. De første dagene i november er det spredd like mye virus som i hele februar 2002.

Andre tall fra MessageLabs viser at det er de kjente virusene og ormene som går igjen. Bugbear som dukket opp ved månedsskiftet september-oktober, opplevde noen dager som verdens mest spredende, etter mange måneder med Klez.H-dominans. I løpet av oktober har Klez.H bokstavelig talt ormet seg tilbake til topposisjonen.

Dette er tallene på registrerte infiserte e-postmeldinger hos MessageLabs de siste fire ukene:

Virus/orm Antall de siste fire ukene Andel av de ti verste
Klez.H 471 539 45,5 %
Bugbear 368 225 35,5 %
Yaha.E 139 122 13,4 %
De neste syv til sammen 58 097 5,6 %

Dette er de tilsvarene tallene for det siste døgnet. Bugbear er helt klart i ferd med å miste piffen:

Virus/orm Antall det siste døgnet Andel av de ti verste
Klez.H 11 393 58,4 %
Bugbear 3 963 20,3 %
Yaha.E 2 344 12,0 %
De neste syv til sammen 1 799 9,2 %
Til toppen