BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enda et nytt lagringsformat

NEC fortalte torsdag de til neste år vil lansere sitt eget høykapasitet datalagringsdisk som kan skrives på flere ganger.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. aug. 1997 - 16:35

NECs trekk i dette spillet følger hakk i hæl på onsdagens annonsering fra Sony, Philips og HP om at de også lage sin egen standard for digitale videodisker som kan skrives til flere ganger (DVD-RAM).

NECs inntog vil helt sikkert øke formatkonkurransen for denne typen disker, siden det er tre grupper som nå har varslet egne, ikke-kompatible formater.

I tillegg har en annen gruppe på 15 selskaper, ledet av Fujitsu, sagt at de mot slutten av 1998 vil komme med magnetoptiske disker som rommer omtrent seks-syv gigabyte.

Faren med dette er at mange potensielle kjøpere vil være avventende inntil en klar standard er etablert.

- Noen selskaper ser ikke ut til å ha lært noe av Betamax-VHS krigen, sier Koji Hase, sjef for DVD avdelingen hos Toshiba, til Wall Street Journal.

- Hvorfor er de nødt til å gjøre dette? De det går ut over er brukerne.

NEC sier deres proprietære, gjenbrukbare disk, kalt multimedia video file (MMVF), vil ha større kapasitet enn både DVD-RAM-disker og diskstandarden som Sony-gruppen har annonsert.

- DVD-RAM-disker kan kun ta opp én time med levende bilder, sier en talsmann for NEC til Yahoo News. Brukerne vil se på denne begrensede kapasiteten som et problem når de ønsker å ta opp lengre filmer, mener NEC-representanten.

NECs MMVF-format vil kunne inneholde 5,2 gigabyte med informasjon, eller to timer med levende film, på én side. Dette er det dobbelte av kapasiteten til DVD-RAM og betydelig mer enn 3.0 GB-formatet til Sony-gruppen rommer.

MMFV vil ikke være kompatibelt med DVD-RAM og brukere av MMVF-installerte PC-er vil ikke kunne lese eller prosessere data og bilder som er spilt inn på DVD-RAM-plater. Men de vil kunne lese DVD-ROM disker som allerede nå finnes på markedet.

Også Sony-gruppens diskformat er lesekompatibelt med DVD-ROM, men ikke med DVD-RAM.

Analytikere sier at NEC har en fordelaktig posisjon i dette løpet fordi de har en stor andel av markedet for PC-er. NEC har omtrent 40 prosent av det japanske markedet og rundt ti prosent av det globale, inkludert salg gjennom filialen Packard Bell.

Hverken NEC eller Sony-gruppen har offentliggjort når deres produkter kommer på markedet.

De første DVD-RAM diskene ventes å komme mot slutten av året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.