KARRIERE

Enda færre unge vil studere IT

IT-bransjen sliter med rekrutteringen - interessen for å studere IT er fremdeles lav. NTNU er det eneste lyspunktet.

28. apr. 2006 - 07:20

Til tross for høye lønninger og gode utsikter til å få en fast og spennende jobb, er det færre som velger IT som førstevalg, forteller Henrik Rødsæther i Samordna Opptak (SO) som koordinerer opptaket til høyskoler og universiteter i Norge.

Dette er dårlig nyheter for IT-bransjen som nå melder at det begynner å bli mangel på folk i flere sektorer.

Antall studenter har falt kraftig fra dotcom-årene når IT var på mote. Et fall i søkermassen har gjort at særlig høyskolene etterhvert har måttet kutte antall studieplasser.

I 2004 var det 1981 studieplasser innen IT. Tallene for 2005 og 2006 er henholdsvis 1594 og 1570 studieplasser. Nedgangen er med andre ord over 20 prosent på to år.

Unntaket er NTNU i Trondheim, der sivilingeniørstudiet, eller master i teknologi, hadde en solid framgang i søkertall. Tallet på studenter som valgte ingeniørvitenskap og IKT som førstevalg, vokste i år med 18,5 prosent.

Antall søkere hos NTNU samlet sett økte med 5,4 prosent. Til Bare Norges Handelshøyskole (NHH) og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB, tidligere Norges landbrukshøgskole) opplevde større vekst, med henholdsvis seks og 31 prosent.

De fleste andre universiteter og høgskoler opplevde kraftig nedgang i antall søkere ved årets samordna opptak.

– At teknologifagene igjen er i god vekst, er bra. Ikke bare for NTNU, men for nasjonen som har behov for høy teknologisk kompetanse. Det er et sug etter ingeniører for tiden, sier rektor Torbjørn Digernes ved NTNU.

96 prosent av søkerne brukte nå nettsøknad, som er en økning på frem prosentpoeng fra april 2005, melder SO.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.