MASKINVARE

Enda kraftigere Apple-prosessorer kan være like rundt hjørnet

Forbereder systembrikker med langt flere kjerner.

Apples M1-prosessor er bare den første og enkleste systembrikken i Apple Silicon-familien.
Apples M1-prosessor er bare den første og enkleste systembrikken i Apple Silicon-familien. Foto: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. des. 2020 - 05:00

Apples nye, ARM-baserte M1-systembrikke, som nå er tilgjengelig i de nyeste utgavene av MacBook Pro, MacBook Air og Mac Mini, har vakt oppsikt på grunn av den høye ytelsen den leverer. Mye tyder dog på at dette bare er begynnelsen. 

Ifølge Bloomberg har Apple flere slike systembrikker på vei. Noen av disse kan komme allerede tidlig neste år, og de skal være betydelig kraftigere enn M1. 

Ikke bare en CPU

Vi skriver her «systembrikke» fordi M1 ikke bare er en CPU, men også består av en rekke andre komponenter, slik som grafikkprosessor, minne, I/O-kontrollere og en god del annet som vanligvis er å finne på hovedkortet til PC-er, ikke inne i prosessorbrikken. Dette er en design som til nå har vært vanligere i blant annet smartmobiler og nettbrett. 

Foreløpig er det de enkleste PC-modellene til Apple som har blitt utstyrt med Apple Silicon, som selskapet kaller den nye brikkeserien. Dette henger trolig sammen med at det tar tid å gjøre produksjonsprosessen moden, og at det foreløpig er enklere å produsere M1 med akseptabelt svinn enn de utgavene som etter hvert vil drive Apples kraftigere PC-er. 

Til gammel og ung: Det nye familieoppsettet som gjøres på en Iphone kan gi mer sikkerhet hos eldre og barn.
Les også

Med familieoppsett kan du bruke Apple watch til å overvåke både barna og bestemor

Varmt og kjølig

M1 er utstyrt med i åtte CPU-kjerner, fire Firestorm-kjerner med høy ytelse og fire energieffektive Icestorm-kjerner for bakgrunnsprosesser og andre oppgaver som ikke krever så mye regnekraft. I tillegg kommer grafikkprosessoren (GPU-en) med sine sju eller åtte kjerner. 

Ifølge Bloombergs kilder, jobber Apple med å utviklere ARM-baserte systembrikker med 16 Firestorm-kjerner og fire Icestorm-kjerner. Men det er sannsynlig at selskapet vil lansere brikker med 8 eller 12 aktive Firestorm-kjerner først. Dette fordi det fortsatt kan være vanskelig å lage brikker hvor alle de 16 kjernene fungerer. Disse brikkene kan være beregnet for den største Macbook Pro-utgaven og IMac. 

Disse oppgraderte modellene kan altså komme ganske raskt. 

Minst 36 kjerner

Senere i 2021 er det ventet at Apple vil komme med en systembrikke med 32 Firestorm-kjerner, i tillegg til minst fire Icestorm-kjerner. Den er beregnet for selskapets kraftigste, stasjonære PC-er, inkludert en ny Mac Pro-utgave i halv størrelse. 

Antallet CPU-kjerner er dog bare en del av det hele. Det er også ventet at Apple mot slutten av 2021 vil komme med systembrikker som har 64 eller 128 GPU-kjerner. Disse vil i så fall bli tilgjengelige i de aller kraftigste Macene. 

Mer minne?

Hvor mye minne (RAM) de kraftigere systembrikkene vil være utstyrt med, er ikke omtalt i Bloomberg-artikkelen. Dagens M1-brikker kan leveres med 8 eller 16 gigabyte med minne. Dette er minnet er felles CPU-en og GPU-en, noe som er en fordel fordi dataene ikke behøver å flyttes mellom systemminnet og grafikkminnet. De er hele tiden tilgjengelig for både CPU-en og GPU-en.

Samtidig betyr dette at minnet ikke kan utvides av brukeren etter at Macen er kjøpt, da alt minnet er integrert i systembrikken.

Det er for øvrig også ventet at Apple vil lansere en Ipad Pro med en variant av M1-prosessoren i løpet av 2021. 

Microsoft slipper nye versjoner av appene sine som er tilpasset Apples M1-brikker.
Les også

Optimalisert for Apples nye prosessorer: Nå skal Office-appene kjøre mye bedre på Mac

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.