BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enda mer flyttes fra Google til Alphabet

Og flyttelisten er trolig langt fra ferdig.

Alfabetet til Alphabet Inc begynner å fylles opp. Og det er en rekke kandidater til noen av de ledige plassene.
Alfabetet til Alphabet Inc begynner å fylles opp. Og det er en rekke kandidater til noen av de ledige plassene. Bilde: Alphabet, montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. aug. 2015 - 07:43

Google kunngjorde for to uker siden at selskapet skal få en helt ny struktur, hvor det nyopprettede selskapet Alphabet Inc skal være moderselskap til en rekke separate bedrifter, hvorav Google Inc. utgjør én.

Mange av de øvrige datterselskapene vil være selskaper som i dag eies av Google, men som er involvert i fagområder som i stor grad ligger langt unna Googles kjernevirksomhet og/eller inntektsstrøm, altså internett-orienterte produkter og tjenester.

Bakgrunn: Google blir et datterselskap

Direkte under paraplyen

Siden kunngjøringen har listen av kommende datterselskaper av Alphabet blitt betydelig lenger. Larry Page skrev allerede i kunngjøringen at forskningsavdelingen Google X vil bli et eget datterselskap av Alphabet, det samme vil investeringsselskapene Google Capital og Google Ventures.

I et dokument som den 10. august ble sent til United States Securities And Exchange Commission, oppgir Google at også datterselskapet som bygger fibernett i USA, Google Fiber, skal overføres til Alphabet.

Det samme skal biovitenskapselskapet Calico, som forsker på forlenget levealder og relaterte sykdommer, og Nest, som tilbyr visse smarthjemprodukter.

Rett før helgen kunngjorde Google-medgründer Sergey Brin at også biovitenskapteamet til Google X skal skilles ut som et frittstående selskapet under Alphabet-paraplyen.

Bakgrunn: Google til angrep på døden 

Life Sciences

Denne avdelingen har fått mest oppmerksomhet for utviklingen av smarte kontaktlinser som kontinuerlig måle glukosenivået i tårevæsken til diabetikere. Men avdelingen skal også ha jobbet plattform for nanodiagnostikk, samt aktivitets- og hjertemonitorer. Det nye datterselskapet ser ut til å få navnet Life Sciences.

Fortsatt gjenstår det en rekke datterselskaper av Google som er potensielle kandidater til å bli flyttet ut av Googles direkte eierskap.

Les mer: Slik er Googles smarte kontaktlinse

Med kontaktlinser som dette skal diabetikere i framtiden kunne kontinuerlig måle glukosenivået i tårevæsken i stedet for å bruke blodsukkermålere.
Med kontaktlinser som dette skal diabetikere i framtiden kunne kontinuerlig måle glukosenivået i tårevæsken i stedet for å bruke blodsukkermålere. Bilde: Google
 

Kandidater

Boston Dynamics, kjent for både menneske- og dyrelignende roboter, er en slik kandidat. Forskningen til vindenergiselskapet Makani kan vel heller ikke sies å være spesielt internettorientert.

DeepMind, som forsker på kunstig intelligens, er det nok mer aktuelt å beholde under Google. På den annen side forsker også dette selskapet på teknologier som trolig ikke vil gi inntekter på lang tid. Det i seg selv er en faktor som gjør selskapet til et sannsynlig Alphabet-datterselskap.

Sidewalk Labs forsker på hvordan man kan gjøre det bedre å bo i byer. Selskapet ble etablert av Google så sent som i juni i år og har en svært langsiktig profil, noe som gjør det til en typisk kandidat til å bli flyttet vekk fra Google.

Det finnes tilsynelatende ingen oppdatert og offisiell oversikt over alle datterselskapene til Google. Wikipedia har en oversikt over mange av oppkjøpene til Google, men færreste av disse er fortsatt separate selskaper.

En antatt komplett oversikt over de faktiske datterselskapene fra 2010 finnes her.

Les også: Google vil gjøre byene bedre å leve i 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.