RESULTATERFINANS

Enda mer Google-profitt til Bermuda

Selskapet blir stadig flinkere til å unngå skatt.

Google trapper opp bruken av skatteparadiset Bermuda. Bildet viser Warwick Long Bay sør på øya.
Google trapper opp bruken av skatteparadiset Bermuda. Bildet viser Warwick Long Bay sør på øya. Bilde: joel zatz / Alamy/All Over Press
15. okt. 2013 - 11:01

Regnskapene til et av Googles datterselskaper i Nederland, Google Netherlands Holdings, kaster nytt lys på konsernets skatteunngåelser, går det fram av en artikkel i Financial Times.

Regnskapet viser at 8,8 milliarder euro i såkalt «royalty» ble skyflet til Bermuda i 2012. Det er 25 prosent mer enn i 2011. Beløpet er unndratt skatt. Følgen er at Google-konsernet samlet betaler 5 prosent skatt på overskuddet av sin virksomhet utenfor USA.

Google-konsernet har en svært komplisert struktur, og i mange land er det opprettet såkalte utenlandske foretak. I Norge frontes virksomheten overfor brukere og kunder av Google Norway AS. I tillegg finnes det norskregistrerte utenlandske foretaket Google Commerce, som holder til i Irland.

Google Norway har en svært beskjeden omsetning, 53 millioner kroner i 2011. Mesteparten av Googles faktiske omsetning i Norge bokføres i Irland. Norske kunder kjøper fra et irsk selskap, ikke fra det norske. Googles reelle omsetning i Norge kan anslås til rundt en milliard kroner.

Googles to viktigste selskaper i Irland er henholdsvis Google Ireland og Google Ireland Holdings. Google Ireland samler opp mye av Google-konsernets europeiske omsetning, og er underlagt irsk bedriftsskatt på 12 prosent av overskuddet.

Google Ireland Holdings er et irskregistrert utenlandsk foretak basert i Bermuda. Selskapet har fått overført eierskapet til mye av Googles immaterielle verdier. Det har følgelig krav på royalty når andre Google-selskaper selger produkter og tjenester. I 2011 utgjorde royaltystrømmen til Google Ireland Holdings i overkant av 7 milliarder euro. I fjor økte dette til 8,8 milliarder euro.

Pengene går ikke direkte fra Google Ireland til Google Ireland Holdings. De sendes først til Google Netherlands Holdings, som også mottar royalty fra Google Singapore. I fjor kom 8,6 millioner euro fra Google Ireland og i overkant av 230 millioner euro fra Google Singapore. Alt dette, unntatt 10,4 millioner euro, ble så utbetalt til Google Ireland Holdings.

Etter irsk lov, betraktes Google Ireland Holdings som et bermudaselskap. Kanaliseringen gjennom Nederland innebærer at beløpet ikke kan beskattes verken i Irland eller i Nederland.

Ordningen gjør det mulig for Google Ireland å trekke 8,6 milliarder euro fra sitt resultat før skatt, og sende beløpet til et skatteparadis. Selskapet hadde i fjor 2 200 ansatte. Det oppga en omsetning på 15,5 milliarder euro, og et resultat før skatt på 154 millioner euro. Skatteregningen til Irland ble 17 millioner euro.

Ikke noe av dette er ulovlig.

Klubben for velstående land, OECD, erkjenner at problemet er akutt, og har iverksatt prosjektet Base Erosion and Profit Shifting som også støttes av G20. Tanken er å iverksette en handlingsplan innen 18 til 24 måneder.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.