Enda mer Linux i Microsofts nettsky

Ikke lenger bare hver fjerde server.

Microsoft Norges John Henrik Andersen forsøkte under JavaZone 2015 å overbevise deltakerne om at Microsofts tidligere Linux-hat har gått over til å bli ekte kjærlighet. Økningen av virtuelle Linux-servere i selskapets nettsky tyder på at kundene liker det de hører.
Microsoft Norges John Henrik Andersen forsøkte under JavaZone 2015 å overbevise deltakerne om at Microsofts tidligere Linux-hat har gått over til å bli ekte kjærlighet. Økningen av virtuelle Linux-servere i selskapets nettsky tyder på at kundene liker det de hører. Bilde: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. juni 2016 - 09:52

Microsofts mer åpne holdning til andre operativsystemer enn Windows fører trolig til større vekst i selskapets nettskyvirksomhet enn det enn det en rent Windows-basert tilnærming ville ha gjort.

Allerede i 2014 oppga selskapet av 20 prosent av de virtuelle maskinene i Azure-tjenesten kjørte et Linux-basert operativsystem. I løpet av 2015 var den steget til mer enn 25 prosent.

Men Linux-andelen fortsetter å vokse i Microsoft Azure. I går, under DockerCon 2016-konferansen i Seattle, opplyste teknologidirektøren for Azure, Mark Russinovich, at andelen hadde vokst til nesten en tredel. Dette skriver Russinovich også i et blogginnlegg.

De aller fleste av de øvrige virtuelle maskinene kjører Windows, men Microsoft åpnet nylig for at også FreeBSD kan kjøres i selskapets nettsky.

Mer Docker-støtte

Men DockerCon handler mest om konteinerteknologien Docker. Microsoft samarbeider med Docker om blant annet Docker-basert konteinerstøtte for Windows Server via Windows Server Containers.

Microsoft har i tillegg kommet med Docker-støtte til selskapets utviklerverktøy og viste i går fram en tidlig utgave av Azure Container Service med støtte for Windows Server Containers ved å bruke Docker Swarm som klyngeteknologi for å gjøre flere Docker-verter om til en enkelt virtuell vert.

I tillegg viste Russinovich fram en utgave av SQL Server som kjørte på Ubuntu, i en Docker-konteiner. En nærmere presisering av oppsettet er beskrevet i Twitter-innlegget nedenfor. En tidlig testutgave av SQL Server on Linux er nå også tilgjengelig for enkelte som et Docker-image.

Docker Datasenter, som nevnes i tvitringen over, ble i går gjort tilgjengelig i Azure Marketplace. Dette kan brukes til blant annet å administrere hybride, konteinerbaserte applikasjoner som er spredt på tvers av Azure og Azure Stack i kundenes eget datasenter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.