ROAMINGPRISER

Endelig avklart: EU fjerner avgifter på dataroaming

Stadig flere nordmenn bruker mobildata når de reiser innad i EU.
Stadig flere nordmenn bruker mobildata når de reiser innad i EU. Bilde: Berit Roald, NTB scanpix
1. feb. 2017 - 08:05

EU fjerner fra midten av juni avgiftene ved såkalt dataroaming. Dette vil etter hvert også komme norske mobilkunder til gode.

EU-parlamentet og EU-rådet ferdigforhandlet avtalen natt til onsdag, og allerede 15. juni fjernes avgiftene ved dataroaming, det vil si bruk av mobildata i et annet EU-land enn der man har abonnement.

– Det har vært en lang kamp, som har pågått siden 2013. Dette er en seier for forbrukerne, som nå kan bruke mobildata i alle EU-land uten at det koster dem noe ekstra, sier EU-parlamentariker Jens Rohde til nyhetsbyrået Ritzau. Rohde var fortørnet av overprisingen av datatjenester da han for fire år siden forslo at det skulle innføres fri roaming.

Les også: Da prispåslaget forsvant gikk norsk mobildatabruk i EU i taket

Åtte ganger kostnaden

De siste punktene som måtte på plass, handlet om kompensasjon til teleselskapene for å levere data til andre selskapers kunder. Rohde sier forbrukerne i 2013 i gjennomsnitt betalte nesten åtte ganger den reelle kostnaden når de brukte mobildata i utlandet. 

– Med denne avtalen slipper folk å tenke på at det kommer en ekstraregning. Det er ikke sikkert dette gjør EU bedre, men det er en reell endring som borgerne i unionen vil merke, sier Rohde.

Avtalen omfatter foreløpig bare de 28 EU-landene og gjelder dermed ikke Norge. Samtidig har EØS-avtalen tidligere sørget for at også norske mobilkunder får ta del i harmonisering av mobilmarkedet i EU.

At EU-borgere får fri roaming kommer også norske EØS-borgere til gode.

– Men dette må formelt implementeres i det norske regelverket først, sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til NTB.

Leste du denne? Nå åpner de første lavprisselskapene for fri roaming også utenfor Norge. Men er tilbudene så gode som det kan virke som?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.