BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig ble Windows Phone norsk

Men ingen Nokia-versjon til Norge i år...

Microsoft Norges teknologidirektør Petter Merok kunne endelig glede seg over at Windows Phone også er lansert her til lands.
Microsoft Norges teknologidirektør Petter Merok kunne endelig glede seg over at Windows Phone også er lansert her til lands. Bilde: Marius Jørgenrud
28. sep. 2011 - 13:19

OSLO/HOLBERGS PLASS (digi.no): Microsoft lanserte i dag omsider Windows Phone i norsk språkdrakt. Med på lasset følger også de fleste av de tilhørende tjenestene, som nordmenn til nå har vært snytt for.

Dermed er det slutt på snart ett års ventetid. WinPhone ble som kjent lansert i andre land allerede i oktober 2010.

- Dette er en særlig stor dag for meg. Det er langt bedre å stå her nå og kunne presentere dette, sier teknologidirektør Petter Merok i Microsoft Norge til digi.no.

På SAS-hotellet fikk pressen en nøktern gjennomgang av plattformens fortreffeligheter, uten de helt store nyhetene.

Ingen Nokia til jul

For å ta den største nyheten først. De som venter på Nokias første mobiltelefoner med Windows Phone, må smøre seg med tålmodighet.

- Nokia kommer ikke til Norge med Windows Phone-modeller før jul. Det snakkes om seks land først, men vi er ikke blant dem, fortalte Fredrik Gørrissen, som er Microsofts norgessjef innen forretningsområdet telekom og mobil.

Windows Phone-utgaven som nå kommer i norsk språkdrakt, er versjon 7.5 også kalt «Mango» (et stikk til den mindre søte frukten eple).

Vil på pallen

For norske brukere betyr oppdateringen først og fremst at man får tilgang til å kjøpe apper i kanalen Marketplace, får tilgang til Xbox Live, samt en hel del ny funksjonalitet som tidligere har vært savnet, blant annet bedre multitasking på applikasjonsnivå. Se gjennomgangen digi.no gjorde før sommeren for nærmere detaljer.

Fredrik Gørrissen, direktør for telekom og mobil i Microsoft Norge. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Fredrik Gørrissen, direktør for telekom og mobil i Microsoft Norge. Bilde: Marius Jørgenrud

- Målet vårt er å etablere oss som den tredje store aktøren, sa Gørrissen, uten å måtte nevne deres åpenbart største konkurrenter – Android og Apple.

Petter Merok fremhevet Microsofts kanskje viktigste fortrinn i kampen, deres anerkjente utviklerverktøy og det store økesystemet deres med utviklere generelt.

- Urskogen av utviklere med gode ideer skal være med å skape totaliteten i plattformen. Enten de bruker .Net, Silverlighet eller XNA kan alle nå enkelt lage gode applikasjoner. Vi har gjort det fryktelig enkelt, mente teknologidirektøren.

Nær 100 norskutviklede apper skal være tilgjengelig til Windows Phone nå. Globalt har Marketplace rundt 30.000 applikasjoner, men bare 8.000 av dem er tilgjengelig i den norske avdelingen.

- Utviklerne bestemmer selv hvilke i land de ønsker å tilby applikasjonene sine, påpeker Microsoft.

Konsulenthuset Bekk, ved seniorutvikler Jonas Follesø, deltok for å vise frem noen av deres kommende WinPhone-varer. Selskapet er en av flere lanseringspartnere.

Follesø fortalte at de utvikler apper blant annet for Telenor, Sparebanken, Posten, Avinor og VG. Stikkord som kan nevnes er pakkesporing, flyplassinformasjon med mer.

Flere av dem nyttegjør seg av muligheten til å vise jevnlig oppdatert informasjon på hjemskjermen i Windows Phone, med såkalte «live tiles».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- Forhåpentligvis blir disse lansert i løpet av den nærmeste måneden.

- Hvordan har interessen blant kundene deres om å få applikasjoner til Windows Phone vært, kontra de etablerte plattformene?

- Å si at vi har blitt nedringt vil være å dra det veldig langt. Plattformen ble lansert i dag, så foreløpig har det ikke vært den helt store etterspørelsen. Men mange av kundene som har eksisterende apper til andre plattformer - de oppfatter Windows Phone som noe nytt, annerledes og spennende, mente Bekk-konsulenten.

Vi har ikke akkurat blitt nedringt av kunder som vil ha Windows Phone-apper, men så er plattformen også helt ny, sa seniorkonsulent (til v.) Jonas Follesø i Bekk. Microsofts teknologidirektør Petter Merok til høyre. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Vi har ikke akkurat blitt nedringt av kunder som vil ha Windows Phone-apper, men så er plattformen også helt ny, sa seniorkonsulent (til v.) Jonas Follesø i Bekk. Microsofts teknologidirektør Petter Merok til høyre. Bilde: Marius Jørgenrud

Blant Windows Phone-tjenestene som IKKE kommer til Norge, kan nevnes integrasjon mot søkemotoren Bing. Dette ødelegger noe for muligheten med en vertikal integrasjon på tvers av ulike apper.

- Det som mangler for norske brukere er primært en full Bing-opplevelse, og turn-by-turn-navigasjon. Bing finnes på telefonen, men den har et tjenesteunivers som er større utenfor Norge. Dessuten gjør avtaleverk og rettigheter til at Zune fra Microsoft, med muligheten for kjøp av musikk ikke er tilgjengelig i Norge ennå. Men du kan kjøpe film, forteller Microsofts norske representanter.

Rulles ut nå

Microsoft begynte allerede i går å rulle ut oppdateringen til «Mango» puljevis. Det vil ta opptil fire uker før alle får, avhengig av hvilken modell og mobilprodusent kunden har.

Når oppdateringen er klar vil brukeren få beskjed på mobilen. Deretter må programvaren lastes ned på pc, før den kan overføres til telefonen. Det er altså ingen trådløs oppdatering, slik noen av konkurrentene kan by på.

Når blir egentlig Windows Phone-telefoner tilgjengelig med norsk språkdrakt og siste oppdatering i butikker? Også det avhenger av merke og modell.

Samsung, som var til stede med en representant, kunne avsløre at deres modell «Omnia W» kommer i begynnelsen av neste måned. LG skal være klare for salg med en modell allerede i dag. HTC meldte nylig at deres to modeller HTC Titan og Radar kommer i løpet av oktober. ZTE lanserer en modell i månedsskiftet november-desember.

Helt norsk har riktignok ikke Samsung klart å gjøre modellene sine ennå. Selv om de får tilgang til norsk Marketplace og de andre nyhetene vil faktisk menystyringen på telefonen inntil videre fortsatt være på engelsk.

De som allerede har Windows Phone kan følge med på når oppdateringen blir klar til sin modell på en oversikt hos Microsoft.

digi.nos søsteravis ITavisen har i dag publisert en test av operativsystemet Mango og konkluderer slik: Dette er veldig bra, Microsoft!

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.