Endelig eksploderer bruken av 3G-mobiler

Endelig eksploderer bruken av 3G-mobiler

Salget av 3G-mobiler har eksplodert, men det tar tid før kundene tar i bruk mulighetene, viser nye tall.

Et oppslag i Dagens Næringsliv i går handler om hittil ukjente problemer for Telenors 3G-kunder. «Svært mange som har 3G-telefon, får ikke glede av økt datahastighet i nettene. De mangler 3G-kort», skriver avisen.

Påstandene skal komme fra Erik Andersen, informasjonssjef i Elektronikkbransjen. Men Andersen forteller at det ikke var dette han påstod.

Etter å ha snakket med Telenor og Andersen, har digi.no fått oppklart saken:

Det Andersen påpeker er spriket mellom hvor mange 3G-mobiler som faktisk er solgt, og antall registrerte brukere av 3G-tjenester hos Telenor og Netcom.

Både antall solgte telefoner og antall registrerte 3G-brukere er i sterk vekst. Men tallene er ikke sammenfallende.

Elektronikkbransjen forteller de tror det vil bli solgt hele 600.000 mobiler med 3G-mulighet i Norge i år. I fjor ble det solgt 120.000. Totalt blir det 720.000 3G-mobiler som trolig alle fremdeles «lever».

På sin side forteller Telenor at de nå «bare» har registrert 250.000 som brukere av 3G. Alle 3G-eiere kan bruke 3G-nettet, men de blir altså ikke telt som brukere før de for første gang har surfet eller lastet ned for eksempel e-post.

I tillegg har Telenor og Netcom kanskje solgt 150.000 3G-kort til PC-er innen utgangen av året, som alle kan regnes som aktive 3G-brukere.

Legger man sammen tallene for solgte 3G-mobiler og solgt 3G-kort, får man 820.000 potensielle brukere.

Med andre ord: Bare rundt halvparten av alle som har muligheten, har så langt tatt i bruk overføringsfarten 3G.

Informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, er ikke bekymret over at ikke alle 3G-eiere har tatt tjenestene i bruk.

– Vi tror at mange ikke har oppdaget hvor nyttige mobile datatjenester er, sier Krokan til digi.no. Mange tror nok at bruken er veldig dyr, men du betaler maks 10 kroner om dagen for bruk av mobilt Internett.

Krokan tror tallet på brukere vil vokse fort. Telenor spår at 375.000 brukere har begynt å surfe på deres 3G-nett mot slutten av året, en vekst på 125.000 brukere i løpet av de neste seks ukene.

Krokan forteller at Telenor har satt prognosene så høyt fordi man nå ser at veldig mange laster ned e-post eller musikk. Telenor forsøker å friste sine voksne kunder med gratis nedlastning ut året fra selskapet mobile musikkbutikk.

Til toppen