JUSS OG SAMFUNN

Endelig: En app som passer på de andre

Hindrer dem fra å samle på informasjon som du vil holde for deg selv.

Appen som Solvår Bø har laget sammen med Stian Pedersen, skal løse utfordringen kartlagt av Datatilsynet i rapporten Hva vet appen om deg?
Appen som Solvår Bø har laget sammen med Stian Pedersen, skal løse utfordringen kartlagt av Datatilsynet i rapporten Hva vet appen om deg?
22. nov. 2011 - 07:45

Det er kjent at mange apper for smarttelefoner samler på langt mer informasjon enn de trenger for å levere sin faktiske tjeneste. Datatilsynet publiserte i september en kartlegging av dette fenomenet, i rapporten Hva vet appen om deg?.

    Les også:

Da denne rapporten ble presentert, ble det bemerket at en løsning på dette problemet kunne være en app som hindret andre apper fra å samle opp og spre personlig informasjon.

Nå har to NTNU-studenter, Solvår Bø og Stian Pedersen, laget en prototyp til nettopp denne applikasjonen.

– Vi ønsker å gi mobilbrukere fortløpende kontroll med hva telefonen deler av personlig informasjon. I tillegg vil vi gjøre brukerne oppmerksomme på mulige konsekvenser av å dele informasjon med en tredjepart, sier Solvår Bø, som også er infrastrukturingeniør i Steria.

Bø og Pedersen har sammen skrevet en masteroppgave med et konkret forslag til en applikasjon for å la brukeren styre andre appers informasjonsdeling. Oppgaven skal presenteres på årets Norsk informatikkonferanse som arrangeres i Tromsø denne uken.

Appen til Bø og Pedersen skal la Android-brukere bestemme egne innstillinger for informasjonsdeling i hver enkelt applikasjon som ellers finnes på mobilen. En app som prøver å dele noe den ikke har lov til, blir overstyrt av appen for informasjonsdeling.

Oppgaven ble skrevet med veiledning fra Åsmund A. Nyre og Karin Bernsmed fra SINTEF IKT.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.