Endelig får Norge selvstyrte TV-opptak

PVR-bokser med automatisk TV-opptak til harddisk har snudd bransjen på hodet i England og USA. Nå får vi tjenesten i Norge.

PVR-bokser med automatisk TV-opptak til harddisk har snudd bransjen på hodet i England og USA. Nå får vi tjenesten i Norge.

I USA og England har harddisk-baserte video-opptakere, såkalte PVR-bokser, endret TV-bransjen. Stadig flere TV-seere får automatisk tatt opp mye av det de skal se og bestemmer selv når de skal se på det. Dessuten hopper de over reklamene.

Det har vært mulig å kjøpe bokser i Norge, men disse har man måttet styre manuelt. Nå har Telenor-eide Canal Digital sertifisert TV-dekodere fra frem ulike leverandører. Alle har innebygget harddisk på 80 GB som gir plass til rundt 80 timer opptak.

De fem første boksene som Canal Digital markedsfører, har foreløpig bare én TV-mottaker – man kan derfor ikke ta opp en kanal mens man ser på en annen kanal. Men snart kommer også bokser med to mottaker, forklarer Canal Digital-sjef Christian Albech til digi.no.

I de fem boksene er opptaksfunksjonen koblet sammen med programguiden fra Canal Digital. Kunder kan dermed bla i programmet to uker fremover i tid, og med et tastetrykk velge hva de vil ta opp. Senere kan de bla i det som ligger lagret i komprimert format på harddisken.

Den andre store muligheten slike bokser gir er at man kan pause TV-sendinger. Det som da egentlig skjer, er at man starter et opptak. Når man kommer tilbake starter man avspillingen samtidig som opptaket pågår til programmet er ferdig.

PVR-bokser har vært i salg en stund, men det er første gang PVR-bokser markedsføres bredt i Norge. Telenor subsidierer dessuten boksen til kunder som er villig til å binde seg til et såkalt Entertain-abonnement.

– Så snart dette blir markedsført skikkelig tror vi PVR på veldig kort tid vil bli allemannseie, sier Christian Albech. – PVR har så mange fordeler og er så enkle å bruke at boksene vil få en utbredelse på linje med DVD-spillere.

Men ikke alle er like glade for Telenors initiativ. De nye boksene gjør at man ikke trenger å spole over reklame i høy fart, man kan med to-tre tastetrykk hoppe to eller tre minutter fremover.

Har Telenor noen betenkeligheter over å markedsføre bokser som gjør det enkelt å hoppe over reklame?, spør digi.no.

– Vi kan ikke fjerne mulighet for å hoppe over reklamer med de nye boksene, men kundene må forstå at TV-kanalene må tjene penger. Hopper for mange over reklamen, blir det mer betal-løsninger, sier Albech til digi.no.

Telenor har sertifisert fem bokser som garantert skal fungere sammen med deres programguide.

Force 536 (bildet) koster 2990 kroner med 12 måneders Entertain-abonnement, men Grundig GSR 6450 bare koster 1991 kroner med samme binding, får digi.no opplyst. Telenor har også sertifisert Topfield 4000, Kaon 570 og Digiality 304.

Noen søk på nettet på forskjellige forhandlere av parabolutstyr viser at Telenor åpenbart subsidierer PVR-boksene betydelig. Force-boksen koster over 4000 kroner hos to forhandlere digi.no sjekket.

– Dette er som mobiltelefoner: Vi subsidierer boksene for å øke salget, forteller Albech.

Til toppen