FORBRUKERTEKNOLOGI

Endelig har et land gitt en pc til hvert barn

Stiftelsen «One Laptop Per Child» håper dette eksemplet kan danne skole.

27. aug. 2008 - 08:50

I Stillehavet, 2400 kilometer nordøst for New Zealand, i en trekant der Tonga, Samoa og Cook Islands utgjør hvert sitt fjerne hjørne, ligger en liten øystat, Niue, på en av verdens største koralløyer.

Niue har en løs tilknytning til New Zealand, en overflate på 269 kvadratkilometer og en befolkning på 1500.

Landet markerte seg i 2003 som det første i verden til å tilby alle innbyggere gratis trådløs tilknytning til Internett.

Fredag meldte nyhetsbyrået AFP at landet også er det første som har gitt alle landets skolebarn en pc, av typen XO fra stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC). Til sammen 500 XO-maskiner ble utdelt, av en kvote på 5000 øremerket til øysamfunn i Stillehavet. XO er i utgangspunktet beregnet på barnetrinnet, men på Niue er den også blitt utdelt til elever på ungdomstrinnet, samt til lærerne.

På stiftelsens nettsted er det en detaljert gjennomgang av prosjektet på Niue, med bilder fra overleveringene til landets skoler: OLPC Niue

Skoleelever på Niue har fått hver sin XO. (foto: OLPC)
Skoleelever på Niue har fått hver sin XO. (foto: OLPC)

Niue har beskjedne økonomiske ressurser: Brutto nasjonalprodukt ble anslått til 7,6 millioner dollar i 2000.

Gitt at maskinen har en listepris på 188 dollar, ville en tilsvarende utdeling av XO til norske barne- og ungdomsskoleelever kostet rundt en halv milliard kroner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.