BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig HTML5-video på Facebook

Dropper Flash der hvor det går.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg kan glede seg over at det nå er svært lite video i Facebook som blir levert med Flash-baserte avspillere.
Facebook-sjef Mark Zuckerberg kan glede seg over at det nå er svært lite video i Facebook som blir levert med Flash-baserte avspillere. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. des. 2015 - 08:55

Selv om Facebook nylig inngikk samarbeid med Adobe om sikker og pålitelig leveranse av Flash-basert innhold, kunngjorde Facebook i slutten av forrige uke at videoavspilleren i webutgaven av tjenesten nå er basert på HTML5-elementet video i stedet for på Flash Player.

– HTML5 har en rekke fordeler, fra utviklingshastighet til funksjonalitet for funksjonshemmede. Å flytte til HTML5 gjør det mulig for oss å innovere raskt og i stor skala, gitt Facebooks store størrelse og komplekse behov, skriver Daniel Baulig, en front-end-utvikler hos Facebook, i dette innlegget.

En rekke fordeler

Baulig skriver videre at økt utviklingshastighet og testing dels skyldes bedre verktøy, både fra selskapet selv, men også i selve nettleserne og i åpen kildekode-fellesskapet. Men en annen viktig årsak er at man ikke behøver å kompilere koden på nytt hele tiden, men kan teste den direkte i nettleseren.

Når det gjelder støtte for funksjonshemmede, spesielt blinde og svaksynte, har HTML5 gjort det mulig for Facebook å lage en videoavspiller som er falt tilgjengelig gjennom skjermlesere og styring via tastaturet.

Måtte vente

Selv om mange nettlesere har støttet HTML5-basert video ganske lenge, oppdaget Facebook at ytelsen til HTML5-avspilleren var dårligere enn med den Flash-baserte avspilleren i mange gamle nettlesere. Dette skal ha ført til mye feil, lange lastetider og i mange tilfeller dårlig brukeropplevelse.

Ifølge Baulig er dette årsaken til at Facebook har ventet så lenge med å ta den HTML5-baserte videoavspilleren fullt i bruk. Nå skal de aller fleste av problemene være løst, slik at det bare er en liten endel av nettleserne som fortsatt blir servert den Flash-baserte avspilleren.

Konkurrentene allerede på HTML5

Facebook har som mål å konkurrere mot Google-eide YouTube i nettvideomarkedet, men for et par uker siden presenterte Bloomberg tall fra analyseselskapet Sandvine som viser at det er langt igjen før Facebook leverer like mye video som YouTube, i alle fall i USA. Netflix, derimot, er allerede mye større enn YouTube i USA når man tar utgangspunkt i mengden av nedlastede videodata.

HTML5-basert video ble standard på YouTube i januar i år, etter å ha blitt betatestet siden 2010. Netflix kom i fjor med en HTML5-basert løsning til noen nettlesere. Men fordi tjenesten avhenger av nettleserstøtte for DRM-løsninger, tar det tid før den kan brukes av alle. I forrige uke ble pluginfri Netflix-avspilling gjort mulig med Firefox for Windows.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.